Hoe begin ik aan het wasbare luier avontuur?

Als nieuweling in de wasbare luierwereld komt er veel op je af. De keuze is enorm en iedereen lijkt andere systemen of merken aan te raden. Dit komt deels omdat de juiste luier afhankelijk is van de bouw van het kindje, persoonlijke voorkeur en uiteraard budget. Maar er zijn genoeg feitelijke verschillen en voor- en nadelen die de keuze iets eenvoudiger kunnen maken. In deze blog probeer ik het wasbare luier oerwoud iets minder ondoordringbaar te maken.

Al die verschillende termen

In de wasbare luierwereld worden er veel afkortingen en woorden gebruikt die je in het dagelijks leven niet tegenkomt. Daarom hieronder een wasbaar luier ABC.
 
AIO (All-in-one) Een luier die uit één geheel bestaat, waarvan de onderdelen niet los gehaald kunnen worden. Deze luier lijkt qua gebruiksgemak het meest op een wegwerpluier.
AI2 (All-in-two) Luier bestaat uit twee onderdelen. Het binnenste gedeelte wordt in het waterdichte buitenste gedeelte geklikt. Hetzelfde als een SIO luier.
Booster Rechthoekig stuk stof van meerdere lagen dik. Wordt gebruikt om pocketluiers te laten absorberen, of om andere luiers sterker te laten absorberen dan ze al deden.
Hydrofiel/hydrofiele luier Dunne katoenen lap stof, meestal vierkant. Wordt gebruikt om een luier van te vouwen.
Inlegger Het zelfde als een booster.
Inlegvel Dun velletje dat op de luier wordt gelegd om ontlasting op te vangen.
Longie Lange wolbroek
Minky Zacht fleecelaagje aan de buitenkant van bijvoorbeeld pocketluiers. Een minky luier is ook waterdicht, maar voelt heerlijk zacht aan de buitenkant.
Newborn Luiers met deze aanduiding zijn geschikt voor erg kleine pasgeboren kinderen. Meestal passen deze luiers van ongeveer 2-6 kg.
One Size Luiers met deze aanduiding zijn in maat verstelbaar en bruikbaar vanaf geboorte tot zindelijkheid.
Oogjesluier Zelfde als een hydrofiel, maar vaak iets dikker en door de andere structuur sneller in het opnemen van vocht.
Overbroekje Waterdicht broekje dat over vouwluiers en voorgevormde luiers gaat die zelf niet waterdicht zijn, maar alleen vocht opnemen.
Pocketluier Luier met een opening in de achterkant en/of voorkant waarin boosters geplaatst worden om de luier te laten absorberen.
Prefold Vierkante of rechthoekige lap stof die uit meerdere lagen bestaat. Deze kan op verschillende manieren gevouwen worden en zo dienen als luier.
PUL Polyurethane laminaat. Het waterdichte laagje waar veel overbroekjes en luiers van gemaakt worden.
SIO (Snap-in-one) Luier die uit twee delen bestaat, waarbij het binnenste, absorberende onderdeel met drukknoopjes in het waterdichte overbroekje geklikt wordt.
TPU Thermoplastic polyurethane. Doet hetzelfde als PUL, maar is iets milieuvriendelijker dankzij het andere productieproces.
Tweedelig systeem Luier die uit twee delen bestaat, die volledig los zijn van elkaar. Een absorberend binnengedeelte en een waterdicht overbroekje.
Vouwluier Verzamelnaam voor typen luiers die gevouwen moeten worden voor gebruik. Hier vallen onder andere prefolds, hydrofielen en oogjesluiers onder.
Wolbroek Overbroekje gemaakt van wol. Wordt voornamelijk ’s nachts gebruikt, maar kan ook overdag als gewone broek gebruikt worden.
 

De verschillende soorten

In het ABC hierboven kwamen ze al even langs, de verschillende systemen, of beter gezegd soorten luiers. Grofweg zijn er vier soorten luiers te onderscheiden. De all-in-one luier, de pocketluier, het tweedelige systeem en de SIO luier.

All-in-one (AIO)

Deze luier is het makkelijkst van alle luiersoorten en lijkt het meeste op de wegwerpluier. De luier bestaat uit een absorberend gedeelte met een waterdichte buitenkant. Alles zit aan elkaar vast en je doet de luier om als één geheel. Over het algemeen geeft deze luier het snelst lekken, omdat de waterdichte buitenkant en de absorberende binnenkant helemaal aan elkaar vast zitten. Dit veroorzaakt vrij makkelijk druklekkage. Het grootste voordeel van deze luier is het gebruiksgemak, waardoor de luier erg geschikt is voor gebruik door oppas of kinderdagopvang.

Pocketluier

Deze luier heeft een opening waar boosters (meestal twee stuks) in gestopt worden. Zonder boosters absorbeert de luier niet. Boosters zijn er in vele soorten en maten, met de goede combinatie is een pocketluier vaak beter bestand tegen lekken dan de AIO. Wel komt de pasvorm erg nauwkeurig bij deze luier. Als de luier niet goed aansluit of te strak zit gaat deze eerder lekken. Als er eenmaal boosters in de luier zitten gaat de luier net zo makkelijk aan en uit als de AIO.

Tweedelig systeem

Het tweedelige systeem bestaat uit twee losse onderdelen. Een absorberend binnengedeelte en een overbroekje. Het binnengedeelte kan een vouwluier zijn of een voorgevormde luier. Vouwluiers drogen sneller, terwijl voorgevormde luiers dan weer meer vocht op kunnen nemen. Het absorberende binnengedeelte wordt elke verschoning vervangen, het overbroekje kan meerdere keren gebruikt worden. Dankzij het feit dat het absorberende gedeelte volledig los is van het waterdichte overbroekje is dit systeem het meest waterdicht.

Snap-in-one (SIO)

Deze luier combineert de voordelen van de AIO en het tweedelige systeem. De luier bestaat uit een waterdicht overbroekje en een absorberende inlegger. De inlegger wordt met drukknoopjes in het overbroekje geklikt, waarna de luier uit één geheel bestaat en dus net zo eenvoudig om te doen is als een AIO luier. Bij een verschoning hoeft vaak alleen de inlegger verschoont te worden en kan het overbroekje nog een keer gebruikt worden, net als bij het tweedelige systeem. Omdat de inlegger en het overbroekje los in de was kunnen is de droogtijd korter dan van een AIO luier. Ook droogt de inlegger over het algemeen sneller dan de voorgevormde luier van het tweedelige systeem.
 

Wat heb ik allemaal nodig?

Veel mensen gebruiken verschillende luiersystemen door elkaar. Uiteraard is één enkel systeem ook mogelijk, maar dan is het wel belangrijk dat deze genoeg absorbeert voor ’s nachts. Het tweedelige systeem is het meest geschikt voor ’s nachts, gevolgd door het SIO systeem.
Hoeveel luiers er nodig zijn hangt af van hoe vaak u een luierwas wilt doen. Over het algemeen gebruikt een pasgeboren kindje 6-8 luiers per 24 uur. Wilt u om de dag wassen dan zijn er dus ongeveer 12-16 luiers gebruikt. Tijdens het wassen en drogen van deze luiers zijn er ook nog luiers nodig om uw kindje te kunnen verschonen. Daarom wordt over het algemeen een aantal van 24 luiers aangeraden bij wassen om de dag. Bij gebruik van een SIO- of tweedelig systeem zijn er dan 24 absorberende binnengedeeltes nodig en een stuk of 8 overbroekjes. Wilt u een AIO systeem gebruiken dan zijn er 24 AIO luiers nodig. Bij pocketluiers zijn er 24 pocketluiers nodig met zoveel boosters dat elke luier voldoende kan absorberen. Deze laatste twee systemen kunnen over het algemeen niet ’s nachts gebruikt worden, dus dan kunt u beter kiezen voor 18 van deze luiers voor overdag en ongeveer 6 SIO luiers of tweedelige luiers voor ’s nachts.
 

Andere benodigdheden

 

Inlegvellen

Om de luiers tegen vette zalf te beschermen en om ontlasting van flesgevoede baby’s of kinderen die al vaste voeding krijgen op te vangen. Wegwerpvellen van cellulose of viscose kunnen na gebruik weggegooid worden met ontlasting en al. Inlegvellen die alleen nat geworden zijn kunnen vaak mee gewassen worden, afhankelijk van het merk. Er bestaan ook wasbare inlegvellen van bijvoorbeeld fleece of zijde. Hier wordt de ontlasting vanaf geschud, waarna het vel de was in gaat.

Luieremmer met waszak

Naast luiers is het handig om een luieremmer te hebben met een wasnet of waszak erin. De vuile luiers worden hierin opgespaard en kunnen daarna met wasnet en al in de wasmachine gegooid worden. Twee wasnetten is aan te raden, omdat tijdens het wassen van de eerste de tweede dan alvast in de emmer kan.

Wasbare billendoekjes

In plaats van wegwerp doekjes kunt u ook nat gemaakte wasbare billendoekjes gebruiken. Te verkrijgen in verschillende maten, materialen en kleuren. De doekjes kunnen samen met de luiers in de luieremmer en vervolgens in de was.

Wasmiddel

U heeft ook een wasmiddel nodig dat minder dan 5% zeep bevat en waar geen wasverzachter en bleekmiddelen in zitten. De meeste kleur wasmiddelen in de supermarkt voldoen hieraan, maar kijk altijd even op de ingrediëntenlijst. U kunt ook een speciaal luierwasmiddel gebruiken, maar hier moeten dan wel oppervlakte actieve stoffen in zitten.
 

Handig om te hebben

 

Luierzak/wetbag

Wilt u ook tijdens een dagje uit wasbare luiers gebruiken, dan is een luierzak heel handig. Deze waterdichte zakken zijn afsluitbaar met een rits en geurdicht. Er gaan makkelijk vijf vieze luiers in, die eenmaal weer thuis zo met zak en al de luieremmer in kunnen. Ook handig om mee te geven aan de oppas of naar de kinderdagopvang.

Verschoningsmatje

Handig voor onderweg, verkrijgbaar in leuke prints die matchen met de wasbare luiers.

Romperverlengers

Omdat wasbare luiers dikker zijn dan wegwerpluiers zijn rompers vaak snel te kort. Met de romperverlenger past uw kind toch die favoriete romper en hoeft u geen te grote rompers te kopen.