Nachtluiers

Nachtluiers voor veelplassende kinderen

Wasbare nachtluiers zijn voor veel kinderen en ouders de ideale oplossing. De meeste wasbare nachtluiers nemen meer op dan wegwerpluiers. Lekt je kindje in wegwerp of in je huidige wasbare luier regelmatig door, dan loont het de moeite om eens een wasbare nachtluier te proberen. 

In deze categorie vind je diverse merken luiers die echt gemaakt zijn voor gebruik 's nachts. Het zijn wat grotere en dikkere luiers dan reguliere wasbare luiers. Ze nemen hierdoor meer tot veel meer op. De droogtijd is hierdoor vaak wel wat langer dan bij andere wasbare luiers.

Als je kindje niet bijzonder veel plast 's nachts, kun je vaak ook volstaan met een 'gewone' voorgevormde luier. In principe zijn alle voorgevormde luiers geschikt als nachtluier, hoewel het ene merk wat meer urine op kan nemen dan het andere merk. Op onze pagina met absorptietabellen, vind je ook een absorptietabel voorgevormde luiers. Je kunt daarin alle voorgevormde luiers met elkaar vergelijken op absorptievermogen, maar ook zaken als land van herkomst, certificaten en materiaalsamenstelling.

Luiers van andere systemen, zoals All-In-One (AIO) luiers, pocketluiers en Snap-In-One (SIO) luiers, zijn over het algemeen minder tot niet geschikt voor 's nachts. Uitzonderingen zoals de Bedwetter Pants Kijani Pull-Up luiers en Stuff 'n Snap luiers daargelaten. 

Over de Anavy Maxi/Night en Petit Lulu Maxi/Night moet nog een overbroekje of wolbroekje, om het geheel waterresistent te maken. De Kijani Pull-up luiers, Mother-ease Bedwetter Pants en Super Undies Chameleon hebben zo'n waterresistent laagje al van zichzelf, daar hoeft geen overbroekje meer overheen. Een tweedelig systeem met een losse voorgevormde luier en daar overheen nog een los overbroekje, is over het algemeen nog wat lekbestendiger dan een luier die uit één geheel bestaat.

Wanneer heb je een nachtluier nodig?

Als je kindje net geboren is, verschoon je nog relatief vaak. Een pasgeboren baby heeft vaak rondom een voeding ook ontlasting in de luier. Veel jonge baby's poepen ook 's nachts en worden dus ook 's nachts vaak nog verschoond. In deze periode kun je volstaan met de luiers die je ook overdag gebruikt. Als je merkt dat je kindje langere periodes gaat slapen, door gaat slapen of niet meer verschoond wordt 's nachts, is het handig om na te gaan denken over een speciale wasbare luier voor de nacht. 

Veel kinderen redden het tot zindelijkheid met de wat meer absorberende voorgevormde luiers met een goed overbroekje. Je kunt dan denken aan de Petit Lulu (Fluffy Organic) One Size, Ecoposh One Size, Popolini One Size, Anavy One Size en de Bubblebubs Bamboo Delight. Ook de nog iets minder absorberende voorgevormde luiers zijn voor sommige kindjes voldoende voor de nachten. Haalt je kindje het net niet droog tot aan de ochtend, dan kun je eerst proberen een extra booster toe te voegen, of een wat dikker overbroekje te gebruiken. Dikkere overbroekjes zijn broekjes met een dubbele laag PUL, zoals Bebeboo, Buttons en de optrek overbroekjes van Petit Lulu. Met wolbroeken ben je zelfs nog beter bestand tegen lekkages. 

Pas als je merkt dat de huidige luier het niet meer redt tot de ochtend, ook niet met een extra booster en/of een beter overbroekje, dan kun je kijken voor de echte nachtluiers die je in deze categorie vindt.