Incontinentie

Wat is incontinentiemateriaal?

Wanneer u last heeft van incontinentieproblemen, is dit erg vervelend. Gelukkig zijn er veel producten die u hierbij kunnen helpen. Incontinentiemateriaal zijn producten die gebruikt worden bij ongewenst urine- en ontlastingsverlies. Wasbaar incontinentiemateriaal voor jongeren en ouderen zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn incontinentieverbanden, absorberend ondergoed, incontinentiebroekjes en luiers. Elk product bestaat uit dezelfde basis, namelijk een absorberende laag en een waterresistente laag.

Voordelen van wasbare incontinentiematerialen

Wasbaar incontinentiemateriaal is gemaakt van bamboe, katoen of polyester, wat het draagcomfort bevordert, doordat het steviger en comfortabeler op uw huid zit dan wegwerp incontinentiemateriaal. Wasbaar incontinentiemateriaal zitten niet alleen prettiger, je spaart ook heel veel afval uit en de belasting voor het milieu ligt een stuk lager. Daarnaast is wasbaar incontinentiemateriaal op de lange termijn goedkoper. De aanschaf is een eenmalige investering, maar herbruikbaar incontinentiemateriaal gaan bij goed gebruik jaren mee. Ze kunnen net als kleding vaak honderden keren gewassen worden. Het wasbare incontinentieondergoed voor volwassenen is met het oog niet te onderscheiden van 'normaal' ondergoed. Het enige verschil is het iets dikkere stuk dat van voor tot achter tussen de benen doorloopt. De modellen zijn erg vergelijkbaar met normaal ondergoed en daardoor erg discreet.

Verschillende soorten herbruikbaar incontinentiemateriaal

Wij bieden verschillende soorten wasbaar incontinentiemateriaal aan, voor zowel volwassenen, tieners en kinderen.
Als je last hebt van lichte incontinentie kan absorberend ondergoed de ideale oplossing zijn. Dit ondergoed bevat een aantal absorberende lagen polyester, katoen en/of bamboe. Daarnaast is er ook een waterresistent laagje van PUL in verwerkt. De kans op lekkage is hierdoor klein. Het ondergoed is verkrijgbaar in diverse modellen voor kinderen, mannen en vrouwen. Het ondergoed is ook te gebruiken als extra zekerheid tijdens de menstruatie of voor kinderen die wat meer moeite hebben met zindelijk worden. Het ondergoed voor volwassenen is met het oog niet te onderscheiden van 'normaal' ondergoed.
Inlegkruisjes en grotere verbanden zijn ideaal om kleine scheutjes urine op te vangen in het geval van lichte incontinentie. De wasbare incontinentieverbanden zijn verkrijgbaar in diverse maten en diktes en worden om het ondergoed heen gevouwen. De inlegkruisjes en verbanden in deze categorie zijn ook geschikt om te gebruiken als maandverband en kraamverband. 
Wasbare incontinentie luiers zijn geschikt voor gemiddeld tot zwaar urineverlies en voor fecale incontinentie (ontlastingsverlies). Herbruikbare luiers kunnen zowel overdag als 's nachts gebruikt worden. Er zijn instapmodellen verkrijgbaar, die je aan- en uit kunt trekken als een broek, maar er zijn ook wasbare incontinentiebroekjes verkrijgbaar met een sluiting aan de bovenkant. 

Welk incontinentiemateriaal heb ik nodig?

Welk incontinentiemateriaal u nodig heeft, hangt af van een aantal factoren, met als meest meespelende factor de mate van het urineverlies.
Voor de mensen die druppels of scheutjes urineverlies hebben, bij bijvoorbeeld sporten of lachen, zijn de producten voor licht urineverlies een goede match. Denk hierbij aan de wasbare incontinentieverbanden (voor druppels) of het absorberend ondergoed (voor scheutjes).
Bij flinke scheuten urineverlies of langdurig druppelen kan er gebruikt worden gemaakt van de incontinentieverbanden met een hogere absorptie of het absorberende ondergoed.
Voor zwaar urineverlies en ontlastingsverlies kunt u gebruik maken van de wasbare luiers voor volwassenen. Er zijn hierbij verschillende modellen en maten beschikbaar.
Andere factoren die mee kunnen spelen zijn beweeglijkheid, de voorkeur voor materiaal en budget. Bij al onze incontinentiemateriaal producten staan deze factoren beschreven.