Het verschil tussen een cup en disc

Het verschil tussen een cup en disc

Wat is het verschil tussen een cup en disc?

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel producten op de markt om menstruatiebloed op te vangen of te absorberen, van maandverband en menstruatieondergoed, tot tampons, cups en discs. Veel van deze producten zijn bovendien verkrijgbaar als wegwerp variant en als herbruikbare variant.

In deze blog leggen we het verschil uit tussen menstruatiecups en menstruatiediscs, we zullen het uitsluitend hebben over de herbruikbare variant van deze producten.

Cups en discs breng je beiden in je vagina in, waar ze het bloed opvangen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld tampons en sponzen absorberen ze niets, maar hebben ze puur een opvangfunctie.

Een cup

Een cup is een opvangbekertje dat meestal van 100% medisch silicone is gemaakt. Je hebt cups in diverse maten, waarbij de lengte en de diameter behoorlijk kan verschillen en daarmee ook de cupinhoud. Een cup zit in het smalle gedeelte van je vagina en wordt op zijn plaats gehouden door je bekkenbodemspieren. Een cup werkt op basis van een vacuüm. De meeste cups hebben een steeltje aan de onderkant om het verwijderen makkelijker te maken, maar er zijn ook cups zonder steeltje. Heel fijn als je een lage baarmoedermond hebt en het steeltje anders irriteert. De meeste vrouwen voelen een cup niet zitten als deze op de goede plek zit. Voor vrouwen die een cup wel voelen zitten kan een extra zachte cup een uitkomst zijn.

De cup inbrengen

Er zijn diverse vouwen om een cup prettig in te brengen. Je kunt hem gewoon dubbelvouwen in een U-vorm, of één puntje wat naar binnen duwen en dan dubbelvouwen (punch down). Je brengt de cup vervolgens in de vagina en duwt deze voorzichtig omhoog. Als de cup op de goede plek zit klapt hij meestal vanzelf uit. Je kunt de cup een beetje ronddraaien of er wat aan wiebelen om hem goed uit te laten klappen. Door met je vinger langs de randen van de cup te voelen, kun je voelen of hij inderdaad mooi uit is geklapt. Als de cup goed zit en helemaal is uitgeklapt, wordt er een vacuüm gecreëerd in de vagina. De cup hoort wat lager te zitten dan een tampon of disc, in het smalle gedeelte van je vagina. Als je een cup te ver omhoog plaatst, kan deze naast de baarmoedermond komen te zitten en dan krijg je lekkages.

Verschillende cup vouwen

Afbeelding: Verschillende manieren om een cup te vouwen voor het inbrengen

De cup verwijderen

Voor het verwijderen moet je bij een cup altijd eerst het vacuüm verbreken, door in de cup te knijpen. Als het vacuüm verbroken is kun je de cup aan het steeltje (of aan de onderkant van de cup) voorzichtig naar beneden trekken. Vergeet niet om het vacuüm te verbreken voor het verwijderen van de cup. Het verwijderen kan anders pijnlijk zijn en bovendien kan een eventueel spiraaltje dan ook mee naar beneden getrokken worden.

Voor- en nadelen van een cup

Een cup is door de meeste mensen volledig schoon te verwijderen. Iets dat met een disc echt lastiger is. Een ander voordeel is dat er naast cups van siliconen ook siliconenvrije cups zijn, die bijvoorbeeld van TPE zijn gemaakt. Een synthetisch rubber dat na verloop van tijd zelfs biologisch afbreekbaar is. Nadeel is dat een cup een stuk maatgevoeliger is en het soms een hele zoektocht is voordat je de perfecte cup hebt gevonden. Ook het vacuüm zuigen kan als nadeel gezien worden. De inhoud van een cup is over het algemeen minder dan de inhoud van de meeste discs.

Voordelen

  • Relatief schoon te verwijderen
  • Er bestaan siliconen-vrije cups

Nadelen

  • Een cup is maatgevoelig
  • Een cup zuigt vacuüm
  • Goed inbrengen komt vrij nauw
  • Kleinere inhoud dan een disc

Een disc

Een disc heeft een veel grotere diameter en zit in het breedste gedeelte van de vagina, de fornix uteri genoemd. Ook een disc is meestal van 100% medisch siliconen gemaakt. De rand is stevig, het opvangbakje zelf is vrij zacht en soepel. Hierbij wordt er geen vacuüm gecreëerd, de disc klemt eenvoudig achter je schaambot en is zo breed dat hij al het bloed opvangt. De disc zit een stuk hoger dan een cup, vlak onder de baarmoedermond. Hij wordt op zijn plaats gehouden omdat hij als het ware op een plateautje ligt, namelijk op je schaambot. Het verwijderen geeft vaak iets meer rommel dan bij een cup, hoewel dit afhangt van het model disc. Omdat er geen vacuüm wordt gecreëerd, is een disc veiliger te gebruiken in combinatie met een spiraaltje. Er is geen risico op het per ongeluk verwijderen van het spiraaltje.  

De disc inbrengen

Vouw de randen van de disc samen, zodat er een platte 8-vorm ontstaat. Schuif de disc als een tampon in je vagina en duw deze omhoog. Duw het onderste puntje wat je nog vast hebt vervolgens schuin omhoog, achter je schaambot. Je kunt dit vaak goed voelen en de disc erachter schuiven. Je kunt met je vinger voelen of de disc goed onder de baarmoedermond zit, want de baarmoedermond kun je bij de meeste discs door de onderkant heen voelen. Voel ook of de rand netjes zit en de disc nergens dubbel zit.

Disc vouwen

Afbeelding: Een manier om een disc te vouwen voor het inbrengen

De disc verwijderen

Als je disc een lusje of vingerinkeping heeft, kun je de disc relatief makkelijk verwijderen door aan het lusje te trekken of je vinger achter de inkeping te haken. Eventueel kun je met je andere hand de disc een beetje recht houden, zodat hij er zo recht mogelijk uitkomt. Op het moment dat je de disc gaat verwijderen, wordt deze automatisch een beetje samengeknepen, waardoor er bloed uit kan lekken. Sommige discs hebben geen lusje of vingerinkeping, bij deze disc haak je je vinger achter de rand van de disc, of pak je de rand met duim en wijsvinger beet. Trek de disc dan voorzichtig achter je schaambot vandaan en probeer hem zo recht mogelijk te houden.

Voor- en nadelen van een disc

De meeste discs zijn One Size en hebben allemaal een ongeveer vergelijkbaar formaat. Vaak variërend van 65 tot 70 mm. De maat komt veel minder nauw dan bij een cup en bij de meeste mensen past een One Size disc prima. Het inbrengen is makkelijker dan bij een cup. Er hoeft geen vacuüm gecreëerd te worden, je duwt de disc eenvoudig achter je schaambeen. Een disc heeft vaak een grote inhoud en kan langer ingehouden worden. Bovendien kun je met een disc seks hebben tijdens je menstruatie zonder dat jij of je partner de disc voelt en zonder dat er bloed vrij komt. Een disc kan ook veilig gebruikt worden in combinatie met een spiraaltje. Nadeel van een disc is dat deze vaak wat meer rommel geven bij het verwijderen. Bij de meeste discs komt er bloed op je handen als je deze verwijdert. Bij een disc met een lusje of vingerinkeping kan het verwijderen iets schoner verlopen. Nadeel daarvan is dan weer dat die wel kan draaien en het dan even zoeken is naar dat lusje.

Voordelen

  • Maat komt niet zo nauw
  • Relatief makkelijk in te brengen
  • Creëert geen vacuüm
  • Mogelijk om seks te hebben zonder bloedverlies
  • Grotere inhoud dan een cup

Nadelen

  • Verwijderen kan rommelig zijn

Hoe kies je een geschikt product

De keuze voor een cup of disc is heel persoonlijk. Sommige menstrueerders zweren bij een cup, terwijl anderen veel liever een disc gebruiken. Bij beide producten is het even oefenen totdat het echt goed lukt. Je kunt hier het beste een paar cycli de tijd voor nemen. Gebruik eventueel extra zekerheid in de vorm van een inlegkruisje, maandverband of een menstruatieonderbroek. Over het algemeen heeft een disc een grotere inhoud dan een cup. Heb je een zware menstruatie dan kan een disc dus prettiger zijn. Ook wanneer je een spiraaltje hebt, kan de disc een betere keuze zijn omdat er geen vacuüm wordt gecreëerd. Als je een lage baarmoedermond hebt, of een baarmoeder- of blaasverzakking, kan een disc heel prettig zijn omdat deze weinig verticale ruimte inneemt. Als je baarmoedermond echt heel laag zit, is een kleinere maat disc prettig. Er zijn ook speciale cups voor mensen met een lage baarmoedermond, deze zijn wat korter en hebben geen steeltje. Deze kunnen in sommige gevallen ook gebruikt worden in combinatie met een verzakking.

Wanneer je een gevoelige vagina hebt en tampons bijvoorbeeld voelt zitten, ook al zitten ze echt goed, dan kan een Soft cup geschikt zijn. Deze zijn van extra soepel silicone gemaakt en niet zo stug als reguliere cups. Het uitklappen bij een zachte cup kan wel iets moeilijker zijn. Ook een disc kan heel geschikt zijn bij mensen die snel last hebben van een tampon of cup. Een disc zit op een andere plek en creëert geen vacuüm. De kans dat je een disc voelt is kleiner dan de kans dat je een cup voelt. Als de disc iets te groot is kun je in sommige gevallen de rand van de disc voelen of spanning op je blaas voelen. Het kan dan de moeite waard zijn om een kleinere disc te proberen, of een minder stevige disc.

Vergelijking tussen cup en disc

Afbeelding: Verschil tussen de locatie van een disc (l) en cup (r)

Je baarmoedermond hoogte opmeten

De hoogte van je baarmoedermond fluctueert tijdens je cyclus. Meestal is deze aan het begin van je cyclus het laagst en zit hij aan het einde van de cyclus wat hoger. Het is dus het beste op deze aan het begin van je menstruatie op te meten, op dag 1 of 2 en dan nog een keer aan het einde van je menstruatie. Dan weet je hoeveel de hoogte fluctueert, en kun je rekening houden met het laagste punt. Was je handen en breng dan één vinger in je vagina. Je baarmoedermond voelt een beetje hard en sponzig, vergelijkbaar met het puntje van je neus of je lippen. Je kunt een beetje met je vinger heen en weer bewegen als je de baarmoedermond niet direct kunt vinden. Als je hem gevonden hebt, kijk je hoe ver je vinger in je vagina zit of je leg je je duim er tegenaan terwijl je de vinger verwijdert. Meet vervolgens hoever je vinger in je vagina zat.

5,5 cm of hoger - Als dit meer dan 5,5 cm was of als je de baarmoedermond überhaupt niet kon voelen, dan zit jouw baarmoedermond erg hoog. Je kunt in dit geval een wat langere cup gebruiken of een disc met een lusje.

4,5-5,5 cm – Je hebt een gemiddelde baarmoedermond hoogte. Dat is handig, want dan passen de meeste standaard cups prima en kun je ook een disc gebruiken.

Minder dan 4,5 cm – Jouw baarmoedermond zit laag. Een kleine disc kan dan heel prettig zijn, maar er zijn ook speciale cups voor een lage baarmoedermond. Deze zijn extra kort, zodat je ze toch niet voelt.

Baarmoedermond hoogte opmeten

Afbeelding: Het opmeten van de hoogte van je baarmoedermond

Conclusie

De keuze voor een cup of disc is echt persoonlijk. Bij een cup komt het model, de stevigheid en de maat van de cup een stuk nauwer dan bij een disc. Een disc is vaak One Size, in uitzonderlijke gevallen (bijvoorbeeld een heel lage baarmoedermond) heb je een kleinere maat disc nodig. Maar veel meer te kiezen is er niet. Ook het inbrengen van een cup is wat lastiger en meer oefenen dan bij een disc. De cup moet op de juiste hoogte zitten, in het smalle gedeelte van je vagina. Ook moet deze goed uitgeklapt zijn en rechtop zitten. Een disc schuif je in je vagina als een tampon, het laatste puntje duw je omhoog achter je schaambot. Even checken of de rand netjes zit en klaar.

Bij het verwijderen moet je bij een cup eerst het vacuüm verbreken, daarna is het verwijderen relatief eenvoudig. De cup is bij het verwijderen uitgeklapt en het verwijderen kan dus wel wat gevoelig zijn, afhankelijk van de stugheid en diameter van de cup. Een disc geeft meestal iets meer rommel bij het verwijderen. Een disc met een lusje of vingerinkeping is schoner te verwijderen dan een disc zonder zo’n hulpje. Je hoeft niet eerst een vacuüm te verbreken en omdat de bodem van een disc heel dun en soepel is en de rand weer dubbelklapt, is het verwijderen minder gevoelig dan van een grote stugge cup.

Geschreven door Ilka, eigenaar Nappy's.nl



Gerelateerde Producten