Luieruitslag; hoe komt het en wat kun je er aan doen? (Let op: met foto's)

Luieruitslag; hoe komt het en wat kun je er aan doen? (Let op: met foto's)

Let op: Blog bevat foto's van diverse soorten luieruitslag

Uitslag in het luiergebied van jonge kinderen komt helaas vrij vaak voor. Soms is het een relatief onschuldige rode huid, soms zijn het rode pukkeltjes en soms zijn de billen van je kindje helemaal kapot. Uitslag in het luiergebied kan, net als uitslag op een andere plek, veel oorzaken hebben.

Draagt je kindje wegwerpluiers, dan kan het een reactie zijn op de gebruikte stoffen in een wegwerpluier. Er zitten vaak relatief veel chemicaliën in een wegwerpluier, waar niet ieder kind goed tegen kan. Ook kunnen de SAP (Superabsorberend Polymeer) korrels in wegwerpluiers zo goed vocht opnemen, dat ze de huid vaak licht uitdrogen. Een te droge huid voelt niet prettig en is bovendien gevoelig voor infecties. Hoewel wegwerpluiers vaak uit ongeveer dezelfde onderdelen bestaan, kan het lonen om een ander merk te proberen in het geval van uitslag. Eco wegwerpluiers bevatten vaak iets minder chemicaliën en vergroten de kans op succes.

Soms kan de overstap naar wasbare luiers een goede oplossing zijn. Zeker als je ook de andere aspecten van wasbare luiers wel ziet zitten. Het grote voordeel van wasbare luiers is dat ze geen chemicaliën bevatten, dat ze leverbaar zijn in 100% natuurlijke varianten (denk aan bamboe of (biologisch) katoen) en dat ze de huid niet uitdrogen. Maar ook een kindje dat wasbare luiers draagt kan last krijgen van luieruitslag.

Oorzaken van luieruitslag

-Reactie op droogheid/vocht

-Reactie op het materiaal

-Reactie op urine of ontlasting

-Reactie op het wasmiddel

-(Over)gevoeligheid voor bepaalde voeding

-Schimmelinfectie

Reactie op droogheid/vocht

Vocht luieruitslag

De huid van kinderen kan reageren op een te droge omgeving, zoals bij wegwerpluiers vaak het geval is. Maar er zijn ook kinderen die last hebben van het veel vochtigere gevoel van een wasbare luier. Als je overstapt van wegwerpluiers naar wasbare luiers, dan mag je de eerste dagen een rode huid zien bij je kind. Houdt dit langer dan twee weken aan, of gaat de huid kapot, dan kun je kijken of je kindje baat heeft bij een wat drogere huid. Je kunt eenvoudig een fleece inlegvel bovenop de luier leggen om je kindje een droger gevoel te geven.

Reactie op het materiaal

Reactie op wegwerp luiers uitslag

Sommige kinderen zijn gevoelig of zelfs allergisch voor bepaalde materialen. Heeft je kind uitslag waarvan je niet makkelijk de reden kunt achterhalen, probeer dan eens enkele dagen een ander materiaal. Je moet hierbij als eerste denken aan het materiaal dat rechtstreeks tegen de huid zit. In het geval van wegwerpluiers kun je een ander merk proberen of overstappen naar een Eco merk of een wasbare luier. Gebruik je wasbare luiers met een inlegvel, dan zul je het als eerste daarin moeten zoeken. Je kunt het inlegvel eenvoudig een paar dagen helemaal weglaten, om te kijken of dat verbetering geeft. Lijkt het inlegvel een oorzaak te zijn, probeer dan eens een ander merk of materiaal. Of switch van een wasbaar inlegvel naar een wegwerp inlegvel, of andersom.

Reactie op urine of ontlasting

Ammonia burn luieruitslag
Bij het gebruik van wegwerpluiers heeft je kindje al een relatief droge huid, je kunt kijken of vaker verschonen dan nog iets verbetering geeft. Bij het gebruik van wasbare luiers kun je bovenstaande tips volgen om een droger gevoel te creëren, als je het idee hebt dat je kindje last heeft van de natte urine. Echter leveren oude urineresten vaak veel grotere problemen op, dan de verse urine. Dan gaat het niet om de natheid van verse urine, maar om een opbouw van oude urineresten en het bijtende karakter daarvan. Kinderen kunnen hier een zeer onaangename en pijnlijke rode uitslag van krijgen die ook wel ‘ammonia burn’ wordt genoemd. Als er sprake is van een ammonia burn, zijn er vaak ook andere aanwijzingen voor een opbouw aan vuil. Vaak stinken luiers met dit probleem al na één plasje naar ammoniak, ook al roken ze schoon toen je ze uit de wasmachine haalde. De luieremmer stinkt vaak enorm en het legen in de wasmachine is een zeer naar karweitje geworden. Soms merk je ook dat de luiers veel sneller vol zijn, het absorptievermogen is verminderd. Luiers die vervuild zijn en deze problemen vertonen gaan vaak ook versnelde slijtage vertonen zoals vale stof, gaatjes in de stof, uitgerekte elastieken en andere ouderdomsgebreken. Mocht je het vermoeden hebben dat je luiers niet goed schoon zijn, lees dan onze pagina met wasadvies eens. Je mag ook altijd contact met ons opnemen als je hulp nodig hebt bij het weer fris krijgen van je luiers.

Soms zie je een verandering van de ontlasting als een kindje bijvoorbeeld tandjes krijgt. Deze zogeheten ‘tandjespoep’ kan wat zuurder zijn en daarmee minder vriendelijk voor de huid. Vaak verschonen en een kindje zo kort mogelijk in een vuile luier laten zitten is hierbij de beste oplossing. Ook kun je eventueel een dun vettig laagje zalf smeren op de billen van je kindje.

Reactie op het wasmiddel

Wasmiddel irritatie uitslag

Gebruik je wasbare luiers dan speelt het wasmiddel natuurlijk ook een rol. Gebruik je hetzelfde wasmiddel voor de luiers als voor de kleren, dan is de kans niet zo groot dat hier een probleem zit. Tenminste als je kind geen andere huidproblemen heeft. Als je voor de luiers een speciaal wasmiddel gebruik, dan kun je switchen naar een ander merk om te kijken of dat de oplossing biedt. 

(Over)gevoeligheid voor bepaalde voeding

Allergie luieruitslag

Kinderen die gevoelig of allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, kunnen ook een (luier) uitslag ontwikkelen. Vaak hebben deze kinderen ook andere problemen, zoals onrust, krampen, andere huidproblemen en slecht slapen bijvoorbeeld. Vermoed je een probleem op dit gebied dan kan het raadzaam zijn om langs de huisarts te gaan.

Schimmelinfectie

Schimmel luieruitslag

Zowel kinderen als volwassenen dragen schimmels op hun huid. Als een schimmel de huid binnendringt ontstaat er een infectie. Dit kan komen door een klein wondje, een schuurplek, een weke/natte huid of door het teveel wassen met zeep waardoor de natuurlijke barrière van de huid is aangetast. Een schimmelinfectie is eenvoudig te behandelen met een zalf die via de huisarts te verkrijgen is. Het is dus altijd verstandig om bij een hardnekkige luieruitslag even langs de huisarts te gaan voor een eventuele diagnose en passende behandeling. Blijkt je kindje een schimmelinfectie te hebben, zorg dan dat de wasbare luiers goed op 60 graden gewassen worden om de schimmels te doden. Bij het wassen op 40 graden blijven de meeste schimmels in leven en blijft de schimmelinfectie in stand door het hergebruiken van de luiers. Gebruik je wegwerp luiers, dan hoef je naast het behandelen met een speciale zalf verder niets te doen.  

Wat te doen bij luieruitslag

Naast het achterhalen van de oorzaak is het ook fijn om je kindje wat verlichting te geven. Is de huid erg pijnlijk en/of kapot dan kan het helpen om een plukje heilwolle in de luier te doen en eventueel een dun laagje lanoline te smeren. Heilwolle is natuurlijk schapenwol dat je tussen de kapotte huid en de luier legt. Hierdoor creëer je een laagje lucht tussen de huid en luier en bovendien werkt de van nature aanwezige lanoline in de Heilwolle verzachtend en helend. Je kunt dit bij zowel het gebruik van wegwerpluiers als wasbare luiers toepassen. Heeft je kind vaak luieruitslag omdat het een gevoelige huid heeft, dan zijn bij het gebruik van wasbare luiers de wol/zijde inlegvellen erg prettig. Deze zijn wat zachter voor de huid dan wegwerp inlegvellen en fleece inlegvellen. Gebruik je liever geen dierlijke producten, dan kun je op de huid ook wat kokosolie of andere natuurlijke vetten smeren.

Geschreven door Ilka, eigenaar Nappy's.nl



Gerelateerde Producten