Welk systeem kies ik

Nappy’s.nl verkoopt verschillende soorten wasbare luiers, de AIO luier, de pocketluier, het SIO systeem, en het tweedelige systeem met meerdere types binnenluiers. Een AIO luier bestaat slechts uit één gedeelte en is hierdoor zeer eenvoudig in gebruik. Pocketluiers zijn er in ontzettend veel kleurtjes en prints en zijn uitermate geschikt voor overdag. Het SIO systeem bestaat uit een overbroekje met een binnengedeelte dat in het overbroekje geklikt wordt. Hierna kan de luier in één geheel omgedaan worden. Een tweedelig systeem met een voorgevormde luier kan over het algemeen het meeste vocht opnemen en is hierdoor bij uitstek geschikt voor gebruik 's nachts.

Alle soorten herbruikbare luiers op een rij 

Systeem Voordelen Nadelen
AIO luier Zeer eenvoudig in gebruik Lekgevoelig
Kan niet uit elkaar gehaald worden voor wassen en drogen
Pocketluier Makkelijk om te doen
Absorptieniveau eenvoudig aan te passen
Korte droogtijd
Je moet boosters in de luier stoppen
Lekgevoelig
Moet in zijn geheel in de was
Meestal alleen voor newborns geschikt als nachtluier
SIO luier Makkelijk om te doen
Droogt snel
Overbroekjes zijn meerdere verschoningen te gebruiken (uitgezonderd Close)
Overbroekjes passen ook over voorgevormde luiers en vouwluiers, zoals hydrofielen, prefolds en strikluier
Absorbeert minder dan tweedelig met een voorgevormde luier
Inleggers lijken in het begin ingewikkeld door de meerdere lagen
Tweedelig met een hydrofiel Veelzijdig
Zeer geschikt voor pasgeborenen
Droogt snel
Goedkoop
Overbroekjes meerdere verschoningen te gebruiken
Hydrofiel luiers absorberen minder dan voorgevormde luiers
Je moet eerst de hydrofiel omdoen en daarna het overbroekje
Hydrofielen moeten gevouwen worden en eventueel vastgezet worden met een luierklemmetje
Tweedelig met een prefold Veelzijdig
Zeer geschikt voor pasgeborenen
Droogt snel
Goedkoop
Overbroekjes meerdere verschoningen te gebruiken
Prefolds absorberen minder dan voorgevormde luiers
Je moet eerst de prefold omdoen en daarna het overbroekje
Prefolds moeten gevouwen worden en eventueel vastgezet worden met een luierklemmetje
Tweedelig met een strikluier Zeer geschikt voor pasgeborenen
Droogt snel
Goedkoop
Overbroekjes meerdere verschoningen te gebruiken
Strikluiers absorberen minder dan voorgevormde luiers
In de strikluier moet nog een absorberende inlegger
Je moet de strikluier vouwen en vaststrikken
Je moet over de strikluier nog een overbroekje doen
Tweedelig met een voorgevormde luier Beste absorptie, minste kans op lekken
Zeer geschikt als nachtluier
Overbroekjes zijn meerdere malen te gebruiken
Je moet eerst de voorgevormde luier aan doen en daarna het overbroekje
Vrij dik pakket
Voorgevormde luiers drogen langzaam

 

All-in-one (AIO)

De All-in-one (AIO) luiers bestaan uit één geheel. De absorberende kern zit vastgenaaid aan het waterdichte overbroekje. Hiermee heb je dus een luier die je in één keer aan en uit kunt doen, net als een wegwerpluier. Voor de oppas en kinderopvang is dit dan ook een ideale luier. Er zijn AIO's die met klittenband sluiten en AIO's die met drukknoopjes sluiten.

De GroVia O.N.E. is uniek doordat het als enige luier zowel klittenband als drukknoopjes heeft. Bovendien is het de enige AIO luier die gebruikt kan worden voor de nacht, maar alleen bij kindjes die niet heel veel plassen 's nachts. Over het algemeen zijn AIO's vrij lekgevoelig, maar voor overdag zijn ze, zeker bij een korte verschoningstijd, heel handig.

Pocketluiers

Pocketluiers zijn luiers met een opening (pocket) in de achterkant en soms ook in de voorkant. In de opening kunnen één of meerdere boosters geplaatst worden, om zo het absorptieniveau van de luiers aan te passen. De luier kan dan na gebruik met boosters en al in de was.

Je hoeft de boosters niet voor het wassen uit de luier te halen. De boosters kunnen ook los in de pocketluier gelegd worden. Dit is vooral handig als je kindje weinig plast of bij een korte verschoontijd. De booster kan dan vervangen worden, terwijl de luier zelf nog een keer gebruikt kan worden.

De pocketluiers zijn verstelbaar in meerdere maten door middel van de drukknoopjes op de voorkant. In onderstaande video zie je hoe de verschillende maten ingesteld kunnen worden, wanneer dit door middel van drukknoopjes moet gebeuren. De band bestaat bijna volledig uit knoopjes zodat de luier altijd goed passend om het middel van je kindje zit.

Om doorlekken zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om de luier niet te strak te doen. De luier moet mooi aansluiten, zonder dat er echt druk op komt te staan. Een te strakke luier kan net als een te strakke romper vocht uit de luier drukken, waardoor de luier gaat doorlekken. De meeste pocketluiers zijn dankzij de uitgebreide verstelmogelijkheden de hele luierperiode van je kindje te gebruiken. Van pasgeboren tot zindelijk!
 

Snap-in-one (SIO) / all-in-two

Het SIO systeem (ook wel bekend als all-in-two) bestaat net als een tweedelig systeem uit twee delen. Een absorberend binnen gedeelte en een overbroekje. Het verschil is echter dat het binnen gedeelte van het SIO systeem met behulp van drukknoopjes in het overbroekje wordt geklikt. En dan heb je dus een luier die je in één keer aan kunt doen, net als een wegwerpluier en een all-in-one luier.

Het voordeel ten opzichte van de all-in-one luier is dat dit systeem minder snel doorlekt, omdat het binnen gedeelte voor het grootste gedeelte los zit van het overbroekje. Daarnaast kan het overbroekje over het algemeen een aantal keer gebruikt worden (dit geldt niet voor de luiers van Close) en hoef je alleen het binnen gedeelte te vervangen. Pas als het overbroekje gaat stinken, of als er ontlasting op is gekomen doe je het in de was.

Het overbroekje droogt zeer snel en is dus zo weer klaar voor gebruik. De overbroekjes passen ook over prefolds en voorgevormde luiers. De SIO overbroekjes zijn veelal verstelbaar en passen daardoor van geboorte tot zindelijkheid.
 

Tweedelig systeem

Het tweedelige systeem bestaat zoals de naam al zegt uit twee losse delen. Een absorberend binnengedeelte en een waterdicht, maar ademend, overbroekje. Het absorberende binnengedeelte is verkrijgbaar in verschillende varianten.

Je kunt kiezen voor een vouwluier, die je dus zelf nog moet vouwen. Voorbeelden hiervan zijn de hydrofiele luier, prefold en strikluier. Deze zijn veelzijdig, relatief goedkoop en drogen snel.

Ook kun je voor een voorgevormde luier kiezen. Dit zijn volledige luiers die sluiten met klittenband of drukknoopjes. De voorgevormde luier worden vaak geleverd met een vastgenaaide, klikbare of losse booster. Vouw deze booster dubbel aan de voorkant van de luier voor gebruik bij een jongetje. Bij een meisje kan de booster het beste gewoon languit in de luier gelegd worden.

Tweedelige systemen met een voorgevormde luier kunnen meestal meer vocht opnemen dan andere type luiers. Eventueel kunnen er zelfs extra boosters los in de luier gelegd worden. Bij een goed sluitend overbroekje is de kans op doorlekken zeer klein. 

Een overbroekje hoeft niet na elke verschoning vervangen te worden. Dit hoeft pas als het broekje begint te stinken, of als het vies is geworden van ontlasting. Over het algemeen kan een overbroekje ongeveer vier verschoningen lang gebruikt worden. Een gewassen overbroekje droogt bovendien zeer snel en is dus zo weer klaar voor gebruik. 
 

Meer informatie bij het kiezen van een wasbare luier

Op deze pagina worden de verschillende luiersystemen besproken. Binnen de verschillende systemen hebben we een groot assortiment luiers van verschillende merken. Om uiteindelijk tot een keuze te komen voor de best geschikte wasbare luier kun je kijken op de pagina absorptietabellen, waar per luier informatie is te vinden over de maatvoering, de materiaalsamenstelling, de certificaten, het productieland, de droogtijd, de snelheid van vochtopname en de absorptie.

Bij alle voorgevormde luiers en sommige SIO luiers heb je een los overbroekje nodig. In de overbroekjes vergelijken tabel vind je alle overbroekjes met de verschillende eigenschappen.

Als je de luiers en overbroekjes graag een keer in het echt wil zien en je graag al je vragen wilt stellen die je hebt na het lezen van alle informatie, kun je een gratis afspraak maken bij één van onze consulenten in Nederland en België.