Hoe werkt een wolbroek, en het lanoliseren?

Hoe werkt een wolbroek, en het lanoliseren?

Wat is een wolbroek nou eigenlijk?

Een wolbroek kun je als vervanger van een overbroekje gebruiken. Voor het gebruik van een wolbroek lanoliseer je een wolbroek zodat deze waterresistent word. Ideaal dus voor lange nachten en/of (pasgeboren) baby’s met een gevoelige huid en kindjes die veel plassen. Ook als je graag natuurlijke producten gebruikt is een wolbroek heel fijn. Ze nemen een deel van het vocht op en lekken daarom minder snel door dan een overbroekje van PUL. Daarnaast is wol warmte regulerend, waardoor ze in de winter lekker warm zijn en in de zomer lekker koel.

Klinkt fantastisch toch? Dat is het zeker maar je moet wel zorgen dat je wolbroek goed gelanoliseerd is. En dat lanoliseren schrikt toch veel mensen af want gedoe. Zonde! Dat gedoe valt namelijk heel erg mee.

Het lanoliseren van een wolbroek gaat als volgt:

  • Je wast de wolbroek met een beetje wolwasmiddel of babyshampoo.
  • Los een flinke theelepel lanoline op in heet water en doe er een scheutje wolwasmiddel of babyshampoo bij. De zeep zorgt ervoor dat de lanoline niet gelijk stolt als het water afkoelt
  • Als de lanoline is opgelost dan is je lanoline mengsel klaar en kun je het water aanvullen met koud water tot het water lauw aanvoelt. Let op dat je er niet teveel koud water bij doet, het water moet melkwit van kleur blijven!
  • Leg de wolbroek binnenstebuiten in het lanoline mengsel en laat dit een nacht staan weken
  • Indien je een nieuwe wolbroek hebt herhaal je dit proces nog twee keer zodat je in totaal drie keer gelanoliseerd hebt. Dit betekend drie keer opnieuw een mengsel maken en weken. De wolbroek hoeft tussendoor niet te drogen. Heb je een gebruikte wolbroek dan is eenmaal lanoliseren na het wassen meestal voldoende.
  • Haal de wolbroek uit het lanoline mengel en keer met de goede kant naar buiten. Rol de wolbroek stevig tussen twee handdoeken om zoveel mogelijk water uit de wolbroek te krijgen.
  • Leg de wolbroek plat te drogen en klaar voor gebruik!

Als een wolbroek goed gelanoliseerd is dan voelt de wolbroek vettig en vies plakkerig aan. Dit is goed! Na een nacht dragen is de wolbroek al een stuk minder vettig en heeft je kindje heerlijk zachte beentjes

Kijk hier voor ons lanoliseer filmpje!

Nu heb ik het de hele tijd over lanoliseren maar wat is lanoline?

Lanoline is een ander woord voor wolvet. Wolvet vormt een weersbestendige laag om een schapenvacht waardoor een schaap geen regen, sneeuw, kou en wind op de huid voelt. Lanoline wordt gewonnen door de wol te wassen. Als je dan het water laat verdampen dan houdt je vet over. Dat vet is vrij dik en stolt bij lage temperaturen. Op de lanoliseerkaart die je van ons krijgt bij je bestelling staat dat je een flinke theelepel lanoline moet gebruiken. Als wij het hebben over lanoline dan bedoelen wij vaste lanoline. Er zijn ook producten als verdunde lanoline en lanolinezeep te koop. Hier zit te weinig lanoline in om een wolbroek goed mee te lanoliseren. Je kan er wel goed je wollen kleding en wolbroeken mee wassen.

Nog een heel groot voordeel van een wolbroek is dat je die, in tegenstelling tot een overbroekje van PUL/TPU, niet dagelijks hoeft te wassen. Over het algemeen kun je een wolbroek weken achter elkaar gebruiken als er geen ontlasting in komt. Na gebruik hang je het broekje te luchten, ook als het broekje nat aanvoelt. Als een wolbroek na het luchten niet meer fris ruikt dan wordt het tijd om de wolbroek te wassen en opnieuw te lanoliseren.

Welke wolbroeken zijn er en wanneer gebruik je ze?

Er zijn optrek wolbroeken, wolbroeken met sluiting en wolbroeken met lange pijpen, de zogenoemde Longies.

De gebreide wolbroeken van Disana en Popolini zijn ideaal voor de nacht. Ze hebben een brede band die over de buik loopt en pijpjes. Hierdoor heb je minder kans op lekkages. Vooral voor buikslapers kan het een uitkomst zijn omdat je geen sluiting op de voorkant hebt en je dus geen druklekkage kan krijgen. Voor overdag zijn deze wolbroeken minder geschikt omdat ze vrij lomp en groot zitten. Hierdoor past kleding niet makkelijk over deze wolbroeken heen. Deze wolbroeken koop je per maat. We adviseren je  een hele kleding maat groter aan te schaffen dan je kindje nu heeft. Dit is omdat door het dragen en wassen en lanoliseren je wolbroek vervilt en daardoor kleiner wordt. In het begin kan de wolbroek daardoor wat groot vallen maar dat is niet erg, schattig juist!

De wolbroeken met sluiting hebben we in een paar verschillende varianten. De Jersey wolbroeken van Hu-da en de Puppi wolbroeken zijn in maat verstelbaar. Jersey wolbroeken zijn stretchy, doordat de wol gebreid is zijn de wolbroeken een beetje elastisch. Puppi wolbroeken zijn gemaakt van twee dunne lagen 100% merinowol en zijn daarom heel dun en soepel. De gekookte wolbroeken van Hu-da zijn niet verstelbaar, deze koop je per maat. Ook zijn ze door de gekookte wol wat stugger maar zijn dan weer wel heel erg waterresistent. Wolbroeken met sluiting passen goed over vouwluiers of smalle voorgevormde luiers en kunnen ook goed voor overdag gebruikt worden, voor veelplassers of als overbroekje voor in de nacht.

De Longies van Hu-da zijn lange wolbroeken van gebreide en gewassen wol, ook wel walk wol genoemd. De naam verraad het al een beetje, het is iets zachter dan gekookte wol maar steviger dan jersey wol. Je kan deze broek als gewone broek gebruiken, heerlijk om in te ravotten en te spelen maar ook over een vouwluier of voorgevormde luier. Dit kan dan zowel overdag als in de nacht. Deze Longie vervangt dan de ‘gewone’ broek. Voor gebruik over een vouwluier of voorgevormde luier moet je de wolbroek lanoliseren. Als je de broek als speelbroek of gewone broek gebruikt dan hoef je de broek niet te lanoliseren maar dit mag natuurlijk wel!

Geschreven door Cyrille, productexpert wasbare luiers Nappy's.nl



Gerelateerde Producten