Wasadvies

Hoe was je wasbare luiers?

Wasbare luiers worden het beste schoon als je ze op 60 graden wast. Draai eerst een losse voorwas, bij voorkeur koud, met een hoeveelheid wasmiddel voor licht vervuilde was. Zorg ervoor dat de wasmachine na dit voorprogramma al het vuile water weg pompt. Draai na de voorwas een hoofdwas op 60 graden. Gebruik hierbij een hoeveelheid wasmiddel voor zwaar vervuilde was. Houd bij het doseren van het wasmiddel de instructies op de verpakking aan. Het is ook belangrijk om rekening te houden met je waterhardheid en met de grootte van je wastrommel. Vaak staan hiervoor aanwijzingen op de wasmiddel verpakking. Harder water betekent dat er meer wasmiddel nodig is. En heb je een grote wastrommel, dan is het ook nodig om extra te doseren. Zo gaan veel wasmiddel verpakkingen uit van ongeveer een 5 kg trommel, de meeste machines zijn (veel) groter.
Zorg ervoor dat de wasmachine voor driekwart gevuld is, je kunt dit altijd aanvullen met andere 60 graden was, bijvoorbeeld met handdoeken.

Na het wassen kunnen de herbruikbare luiers het beste aan de lijn drogen. Om de elastieken te sparen, hang je de luiers het beste dubbel over twee lijntjes heen. Ze drogen dan ook nog eens snel. Veel luiers mogen op lage temperatuur in de droger/droogkast. Kijk hiervoor altijd eerst op het waslabel. De herbruikbare luiers slijten door het gebruik van de droger/droogkast wel sneller. Hang de luiers niet te drogen op een warmtebron zoals een radiator.

Voor een zeer uitgebreid wasadvies, inclusief rekenvoorbeelden voor een juiste dosering, lees je het beste onze blog

Wassen voor het eerste gebruik

Alle absorberende onderdelen zoals wasbare luiers, boosters, oefenbroekjes, zoogcompressen en wasbaar maandverband dienen voor het eerste gebruik minimaal drie keer gewassen te worden. Natuurlijke materialen zoals katoen en bamboe nemen pas na tien keer wassen optimaal op. Was deze producten de eerste keer met wasmiddel, de andere keren kan dit ook alleen met water. Ze hoeven niet tussendoor te drogen. Dit voorwassen verwijdert eventuele stoffen die tijdens de productie zijn gebruikt en zorgt er bovendien dus ook voor dat de luiers en boosters beter gaan absorberen. Producten die geen absorberend vermogen hebben maar wel tegen de huid gebruikt worden was je het beste één keer voor gebruik. Denk hierbij aan overbroekjes en zwemluiers.

In uitzonderlijke gevallen

Als het echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld door een bacteriële infectie of een huid reactie, kunnen de meeste luiers een keer op 95 graden gewassen worden. Wees hier altijd voorzichtig mee en kijk goed op het waslabel van de luier. 

Het beste wasmiddel voor herbruikbare luiers

Er zijn veel wasmiddelen geschikt voor het wassen van wasbare luiers. Veel producenten van wasbare luiers willen het liefst dat luiers gewassen worden met een wasmiddel zonder enzymen, bleekmiddelen en optische witmakers. In de praktijk zijn de meeste wasmiddelen echter goed genoeg. Je kiest het beste een wasmiddel dat minder dan 5% zeep bevat en dat oppervlakte actieve stoffen bevat. Een kleur wasmiddel is een betere keuze dan een wit wasmiddel in verband met de optische witmakers en bleekmiddelen. Ecologische wasmiddelen zijn over het algemeen vrij zwak. Eco wasmiddelen zoals Ecover en Sonnett worden afgeraden voor het wassen van wasbare luiers, net als zelfgemaakte wasmiddelen en wasnoten bijvoorbeeld. Dit wast niet krachtig genoeg schoon, waardoor luiers eerder kunnen slijten en er vuilopbouw kan ontstaan. 

Op dit moment raden we ook Formil af. Er zijn afgelopen jaar zeer veel garantieclaims geweest van lekke of gedelamineerde overbroekjes met als gemene deler het wassen met Formil. Zonder dat er aanwijzingen zijn voor een andere oorzaak. Wij adviseren dus om de luiers met een ander wasmiddel te wassen.

Last van stinkende luiers?

Het kan zo zijn dat de luiers na verloop van tijd gaan stinken. Ze ruiken dan naar ammoniak zodra je baby er een plas in heeft gedaan. Dit komt meestal door het langdurig verkeerd wassen van de luiers, bijvoorbeeld met te weinig zeep. Luiers die zo naar ammoniak ruiken, nemen meestal ook minder goed vocht op. Om de luiers weer goed schoon te krijgen, kun je eerst proberen om de luiers meerdere keren volgens een goede wasroutine te wassen. Volg hierbij de bovenstaande instructies op. Wordt de geur na verloop van tijd niet minder, dan kun je overwegen om de luiers te strippen. Er zijn meerdere methodes voor het strippen van luiers. Ervaar je problemen lees dan eerst onze blog over een juiste wasroutine door. Hierin vind je ook de beste methode om je luiers weer schoon te krijgen. 

Algemene wastips

Begin elke luierwas met een voorwas. Gebruik hiervoor ook wasmiddel en zorg ervoor dat de wasmachine aan het einde het vieze water weg pompt. Gebruik een hoeveelheid wasmiddel zoals hierboven beschreven. Bij te weinig zeep gaan de luiers stinken, en bij te veel zeep blijven er zeepresten achter in de luiers, waardoor ze op den duur ook gaan stinken en minder gaan absorberen. 

Hang de luiers bij voorkeur aan de lijn te drogen, over twee lijnen heen. Luiers met vlekken worden weer prachtig wit als ze nat in de zon worden gehangen. De zon werkt bovendien desinfecterend! Vermijd drogen bij warmtebronnen, zoals de radiator.

De boosters hoeven niet uit de pocketluiers gehaald te worden, deze vallen er tijdens het wassen vanzelf uit.

Bewaar de vuile luiers in een luieremmer met een wasnet of waszak erin. Waszakken kunnen met luiers en al zo in de wasmachine gegooid worden. Zet de luiers niet in de week! Hier beschadigen ze van.

Borstvoedingspoep kan zo de wasmachine in. Gebruik bij baby’s die kunstvoeding of al vaste voeding krijgen een inlegvelletje in de luier. De ontlasting kan zo met het inlegvelletje weggegooid worden. Spoel inlegvellen niet door het toilet! De meeste inlegvelletjes kunnen een paar keer mee gewassen worden als ze alleen nat geworden zijn.

Beter niet gebruiken

  • Bleekmiddelen/vlekverwijderaars
  • Azijn
  • Borax
  • Wasverzachter