Accessoires

Accessoires voor het wasbaar luieren

Wat heb je nodig om wasbare luiers te gaan gebruiken? Op de eerste plaats natuurlijk wasbare luiers zelf. Maar er zijn heel veel producten die het wasbaar luieren net wat handiger, makkelijker of leuker maken.

Het gebruik van herbruikbare luiers wordt bijvoorbeeld veel makkelijker als je een inlegvelletje in de luier legt. Hiermee vang je vaste ontlasting op en dan kan de luier zonder met de hand uitspoelen of schrobben zo de luieremmer in. Als het tijd is om te wassen laat je de wasmachine een spoelronde doen en daarmee worden ook de laatste restjes ontlasting weggespoeld. Je wasmachine kan dan met relatief schone luiers aan de hoofdwas beginnen. Wist je trouwens dat de meeste 'wegwerp' inlegvellen deels herbruikbaar zijn? Je kunt ze prima meerdere keren meewassen als er alleen in geplast is. Alleen bamboe inlegvellen zijn niet zo dol op de wasmachine, deze gooi je over het algemeen direct weg. Er bestaan ook wasbare inlegvellen. Ontlasting schud je er vanaf boven het toilet in en het inlegvel wordt meegewassen met de luiers. 

Heb je wel eens nagedacht over wasbare billendoekjes? We gooien jaarlijks talloze billendoekjes weg, terwijl een 'gewoon' vochtig doekje van bamboe of katoen net zo goed schoonpoetst als de wegwerp varianten. Sterker nog, meestal heb je voor een verschoning minder wasbare doekjes nodig dan wegwerpdoekjes. En heb je de doekjes graag een beetje vet, of met een lekker geurtje eraan? Ook dat kun je makkelijk bereiken met wasbare billendoekjes. Neem een waterdicht bakje, doe er een laagje (warm) water in, een klein scheutje van je favoriete babyshampoo, wat kokosolie of babyolie en voor de geur eventueel een druppeltje van een essentiële olie. Alles even goed door elkaar roeren, doekjes erin en klaar! Zo heb je heel makkelijk zelf een verzorgende en lekker ruikende stapel wasbare billendoekjes gemaakt. Je kunt genoeg doekjes maken voor ongeveer 3 dagen, daarna maak je een nieuw mengsel met een nieuwe stapel billendoekjes. Met het gebruik van wasbare doekjes heb je in ieder geval de volledige controle over waar het gevoelige babyhuidje mee in aanraking komt. Wasbare billendoekjes zijn niet alleen een heel milieuvriendelijke oplossing, maar ook een huidvriendelijke. Zie ook de website van de Consumentenbond over de ingrediënten van wegwerpdoekjes.

Heb je je kindje verschoond, dan gaat de vuile wasbare luier met de gebruikte billendoekjes zo de luieremmer in. Je vindt bij ons diverse maten luieremmers, maar kunt er ook voor kiezen om een vrolijke waszak neer te zetten of op te hangen. Deze gooi je met luiers en al in de was. Bij het gebruik van een luieremmer is het handig om ook twee wasnetten aan te schaffen. Dan kun je een wasnet met vuile luiers open in de wasmachine stoppen en een schoon wasnet weer in de luieremmer doen. Verschoon je op meerdere plaatsen, dan kun je uiteraard ook meerdere luieremmers aanschaffen. 

Mocht je ook onderweg wasbare luiers willen gebruiken dan is het ook handig om een paar luierzakken aan te schaffen en eventueel een verschoningsmatje. Ook voor bij de oppas of opvang is een vrolijke luierzak om de vuile luiers in te bewaren eigenlijk onmisbaar.