Wasbare tampons

Wasbare tampons

Wasbare tampons zijn een duurzame oplossing voor het gebruik van wegwerptampons. De tampons werken hetzelfde als wegwerptampons, maar kunnen na gebruik gewassen en hergebruikt worden. Hoewel wasbare tampons duurder zijn in aanschaf, verdien je dit meer dan terug doordat je de maandelijke kosten van wegwerptampons uitspaart.

Herbruikbare tampons van Imse

De wasbare tampons van Imse zijn gemaakt van twee lagen biologisch katoen. Ze zijn vrij van chemicaliën en hebben het OEKO-TEX keurmerk. Er zitten acht tampons in een setje. De tampons van Imse zijn verkrijgbaar in wit, zwart en verschillende prints en zijn verkrijgbaar in drie verschillenden maten (Mini, Regular en Heavy).

Voor het eerste gebruik:
Was de tampons in de wasmachine en/of kook de tampons uit voor het eerste gebruik

Gebruiksinstructie:
Rol de tampon op zo strak of los als je zelf wil. Eventueel kun je het eerste stukje een beetje scheef oprollen zodat je een taps puntje aan de tampon krijgt en de tampon net ietsje langer is. Draai daarna het koordje rond de tampon. Indien gewenst kun je het koordje ook met een simpele platte knoop vastzetten zodat de tampon een stevig rolletje blijft. Breng de tampon in zoals je ook bij een wegwerp tampon zou doen. Vervang de tampon elke 4-5 uur, of wanneer deze verzadigd is. Het heeft de voorkeur om de tampon na gebruik uit te spoelen en deze vervolgens in een wetbag te bewaren tot je gaat wassen. Je kunt er ook voor kiezen om ze direct na gebruik in een wetbag te doen en met de wasmachine voor te spoelen als het tijd is voor de was. Dit vergroot echter wel de kans op vlekken. De tampons mogen eventueel ook geweekt worden in koud water met een beetje zout, maar spoel ze dan wel eerst even uit. Was de tampons in een wasnet samen met je andere was. Na het wassen kun je ze eventueel weer even uitkoken om de tampons te ontdoen van zeepresiduen. Gebruik geen bleekmiddelen of wasverzachter. 
Wasbare tampons zijn ook goed te combineren met menstruatieslips op de dagen dat je wat extra bescherming nodig hebt. Een ander goed alternatief voor herbruikbare tampons zijn menstruatiecups of herbruikbaar maandverband


Let op: 100% katoenen tampons kunnen ook het TSS (toxic shock syndrom) veroorzaken, net als wegwerp tampons. Vervang ze vaak genoeg en let op de symptomen van TSS. Draag de tampons bij voorkeur niet langer dan 5-6 uur om het risico op TSS te verkleinen. 

Materiaal: 100% biologisch katoen

Deze tampons mogen op 95 graden gewassen worden en mogen in de droger.

Deze tampons hebben het OEKO-TEX certificaat.