Wat heb je nodig

Als je wasbare luiers wilt gaan gebruiken voor je pasgeboren kindje is het aan te raden om ongeveer 24 luiers in huis te hebben. Een pasgeboren kindje heeft vrij vaak ontlasting en wordt in het begin zo'n 8 keer per 24 uur verschoond. Voor 24 uur heb je dus al 8 luiers nodig. De dag erna heb je weer 8 luiers nodig en dan heb je er nog ongeveer 8 nodig voor de tijd die nodig is om de eerste 16 luiers te wassen en te drogen. Het hangt een beetje van het systeem dat je kiest af, wat je exact nodig hebt.

Kies je voor een all-in-one (AIO) systeem, dan heb je 24 AIO luiers nodig. Kies je voor een pocketluiersysteem, dan heb je 24 pocketluiers nodig en 24 tot 48 inleggers of boosters. Voor de meeste kindjes heb je namelijk al vrij snel twee boosters per luier nodig. Kies je voor een snap-in-one (SIO) systeem, dan heb je 24 inleggers en 8 overbroekjes nodig. Kies je voor een tweedelig systeem dan heb je 24 voorgevormde luiers of vouwluiers nodig en 8 overbroekjes.

In principe heb je dus 24 absorberende onderdelen nodig en ongeveer 8 overbroekjes. Kies je luiers die altijd helemaal in de was gaan, zoals bij AIO luiers en pocketluiers, dan heb je 24 complete setjes nodig. Kijk bij onze luierkeuzehulp om het verschil tussen de diverse systemen te leren. 

Als je kindje al wat ouder is, heb je overigens wat minder luiers nodig. Oudere kindjes poepen over het algemeen minder vaak en kunnen wat langer met één luier doen. Als kindjes niet meer uitsluitend borstvoeding of kunstvoeding krijgen en het ontlastingspatroon veranderd, kun je vaak uit met 15 tot 20 luiers. Houd ook rekening met hoe vaak je de luiers wilt of kunt gaan wassen en wat je droogmogelijkheden zijn. Wil je maar 2 keer in de week gaan wassen, dan heb je wat meer luiers nodig dan wanneer je om de dag gaat wassen. En in de zomer zijn de meeste luiers binnen 24 uur wel droog, terwijl met vochtig weer in een wat ouder huis luiers soms wel drie dagen nodig hebben om droog te worden. 

Alle essentiële accessoires voor wasbare luiers

Naast de luiers zelf is het ook handig om alvast wat inlegvellen in huis te halen. Eén rol of doos is in het begin genoeg. Geef je alleen borstvoeding, dan is een inlegvel voor de ontlasting niet nodig. Maar het is wel handig om je luier te beschermen als je af en toe een zalf smeert. 

Een luier verschonen zonder billendoekjes wordt lastig. Je kunt kiezen uit wegwerp of wasbare billendoekjes. Kies je voor wasbare billendoekjes dan is het handig om 25 tot 50 billendoekjes aan te schaffen. Je kunt deze droog bewaren of vochtig in een bakje. Een bewaarbakje is dus sowieso handig. Over het algemeen gebruik je voor het verschonen van een plasluier 1 wasbaar billendoekje. Voor poepluiers kun je het soms met één doekje af, maar vaak heb je er een paar nodig. Houd hier rekening mee bij het aanschaffen van een setje billendoekjes.

Natuurlijk is het ook handig om een opbergsysteem te hebben voor je vuile luiers. De meeste mensen gebruiken hiervoor een luieremmer met wasnet of waszak. Je kunt ook een losse waszak gebruiken die je los bij de verschoonplek neerzet of ophangt. Als het tijd is om te wassen kun je de luiers met wasnet of waszak en al zo in de wasmachine gooien. Het is handig om per luieremmer twee wasnetten te hebben. Zo kan er eentje in de was en kun je een schone in de luieremmer doen.  

Accessoires die handig zijn

Naast de essentiële voorwerpen zoals luiers, inlegvellen, billendoekjes en een bewaarsysteem, zijn er ook producten die het leven gewoon wat makkelijker maken. Wil je de wasbare luiers ook onderweg gebruiken, of gaat je kindje wel eens naar een oppas of opvang, dan is het handig om één of meerdere luierzakken in huis te hebben. Hier kunnen vuile luiers makkelijk in bewaard worden, totdat ze thuis de luieremmer in kunnen.

Voor het verschonen onderweg kan ook een verschoningsmatje heel handig zijn, zo heb je altijd een schone en droge ondergrond om je kindje op te verschonen.

Een ander handig item is de romperverlenger. Wasbare luiers zijn vaak wat dikker dan wegwerpluier en rompertjes passen niet altijd goed dicht. Je kunt rompers een maatje groter kopen, of stretch rompers kopen. Deze laatste vallen vaak goed op maat. Maar heb je een leuk rompertje met lange mouwen, dat toch niet helemaal over de luier past? Dan klik je er eenvoudig een romperverlenger tussen om de romper net een paar cm te verlengen.

Ga je vouwluiers gebruiken, dan is een Snappi (luierklemmetje) ook heel handig. Dan hoef je niet in de weer met veiligheidsspelden of schilderstape, maar zet je de luier vast met een handig klemmetje. Overbroekje er overheen en klaar.

Eventuele extra's

Verder zou je nog kunnen overwegen om essentiële oliën te kopen. Tea Tree olie werkt bijvoorbeeld desinfecterend en geurneutraliserend en kun je gebruiken bij de wasbare billendoekjes of in de luieremmer als de luiers te veel gaan stinken. Je kunt bijvoorbeeld een hydrofiele luier nat maken en er een druppeltje tea tree olie op druppelen en deze vervolgens onder in de luieremmer leggen. Zo voorkom je dat de emmer teveel gaat stinken.

Andere oliën zoals lavendel, kamille, mandarijn en roos kun je gebruiken in je water waarmee je de billendoekjes nat maakt. Ze geven een fijne geur en hebben allemaal zo hun eigen werking. Houd er wel rekening mee dat je essentiële oliën niet onverdund op de huid gebruikt. Sommige kinderen zijn gevoelig voor essentiële oliën, dus begin er voorzichtig mee en houd de huid van je kindje goed in de gaten.

Kokosolie en lanoline zijn heel fijn om op zere billetjes te smeren, en ook heilwolle is fantastisch als je kindje last van luieruitslag heeft. Een klein plukje heilwolle in de luier helpt vaak enorm. Het creëert een extra luchtig laagje tussen de huid en de luier en dankzij het van nature aanwezige schapenvet is het ook verzachtend. 

Boodschappenlijstje wasbare luiers

Voor een goede start

  • 24 absorberende onderdelen (luiers of inleggers, bij AIO en pocket 24 complete setjes)
  • 8 overbroekjes (behalve bij AIO systeem en pocketluiers)
  • 1 rol of doos inlegvellen
  • 25-50 wasbare billendoekjes
  • bewaardoosje voor de billendoekjes
  • luieremmer met 2 wasnetten (of twee waszakken van PUL)

Handig voor erbij

  • 1-2 luierzakken (wetbags)
  • 1-2 verschoningsmatjes
  • 1 setje romperverlengers (bij voorkeur in meerdere maten)
  • 1-3 Snappi's of luierklemmetjes (bij gebruik van vouwluiers)

Extra's om over na te denken

  • Essentiële oliën
  • Kokosolie of lanoline
  • Heilwolle

Wat kosten wasbare luiers al met al?

Het is moeilijk om één bedrag te noemen. Wasbare luiers bestaan er in allerlei soorten en maten en feitelijk kun je het zo goedkoop of duur maken als je maar wilt. Heb je een klein budget dan zijn hydrofiele luiers een fantastische oplossing. Die kosten weinig, zijn snel droog, zijn ook verkrijgbaar in vrolijke kleuren en prints en werken net zo goed als veel andere systemen. Je hebt dan alleen 24 hydrofielen nodig, een Snappi, eventueel wat extra boosters voor meer absorptie en 8 overbroekjes. Met dit systeem kom je met 100 euro al heel ver. 

Een iets duurdere oplossing zijn de prefolds. Kosten een paar euro per stuk en verder heb je ook alleen een Snappi en overbroekjes nodig. Je kunt makkelijk een prefold systeem aanschaffen voor minder dan 200 euro.

Ben je niet zo van het vouwen, maar wil je ook niet teveel uitgeven, kijk dan eens naar de goedkopere voorgevormde luiers. De luiers van Blümchen en Little Lamb zijn goed betaalbaar en toch degelijk. Met overbroekjes erbij ben je voor ongeveer 300 euro klaar.

Wil je liever een kant en klaar systeem van een A-merk dan moet je rekening houden met 500 tot 700 euro.

Goedkoper dan wegwerpluiers

Welk systeem je ook kiest; in principe ben je altijd goedkoper uit dan wanneer je wegwerpluiers zou gebruiken. Als je een gemiddeld pakket koopt (dus niet het goedkoopste) bespaar je op de luierperiode van een kind al snel 480 euro. Deze besparing kan oplopen tot 1450 euro als je voor een zeer goedkoop systeem kiest. In deze kosten is ook het wassen meegenomen. Als je de luiers altijd met de droger wilt drogen bespaar je alsnog geld, maar wel minder dan wanneer je alles aan de lijn droogt. Kijk voor alle cijfers ook eens op de website van de onafhankelijke organisatie MilieuCentraal.

Ga je de luiers voor meerdere kindjes gebruiken dan loopt de besparing natuurlijk heel snel op. De meeste wasbare luiers gaan meerdere kindjes mee. Overbroekjes zijn wat kwetsbaarder dan absorberende onderdelen en moeten soms iets eerder vervangen worden. Heb je genoeg overbroekjes in de roulatie dan mag je van de meeste merken toch wel verwachten dat ze een paar jaar meegaan. AIO luiers en pocketluiers gaan ongeveer net zo lang mee als overbroekjes.

Wil je een zo duurzaam mogelijke luier aanschaffen, kies dan beter voor drukknoopjes dan klittenband. Drukknoopjes zijn minder slijtage gevoelig. Ook het drogen aan de waslijn zorgt ervoor dat je luiers langer mee gaan, dan wanneer je de droger gebruikt.