Menstruatiecups

  1. Imse menstruatiecup
    Imse Menstruatiecup
    € 27,95 € 27,95

Wat is een menstruatiecup?

Menstruatiecups zijn het duurzame alternatief voor (wegwerp) tampons. Je brengt een cup in je vagina in, waar deze het menstruatiebloed opvangt. De cups zijn over het algemeen gemaakt van medische siliconen en hebben geen nadelige invloed op de slijmvliezen van je vagina. Omdat het vocht opgevangen in plaats van geabsorbeerd wordt, raken de slijmvliezen niet uitgedroogd en is er minder kans op irritaties en infecties. Bovendien kunnen bacteriën zich niet hechten aan het gladde materiaal van een cup. Cups zijn er in veel soorten en maten, van zacht tot wat stugger, van klein tot groot en vaak ook nog in verschillende kleuren en vormen. 

Alternatief voor maandverband en tampons

Cups nemen meer vocht op dan wasbare tampons kan absorberen. Ze zijn daardoor ideaal als je veel of lang van huis bent en tijdens het werken. Ze zijn ook erg geschikt om mee te zwemmen en te sporten. Een cup kan je tot 12 uur achter elkaar dragen en kan ook 's nachts gebruikt worden. Menstruatiecups zijn ook goed te combineren met menstruatie ondergoed of uitwasbaar maandverband op de dagen dat je wat extra bescherming nodig hebt.

De voordelen

Een menstruatiecup is gezonder en beter voor het milieu en de portemonnee. Een cup is gezonder, omdat deze het menstruatiebloed opvangt, in plaats van absortbeert. Op deze manier droogt het slijmvlies niet uit en is er minder kans op irritaties en infecties. Een cup is beter voor het milieu, omdat deze keer op keer gebruikt kan worden. Het is dus een goed alternatief voor de wegwerp tampons. Een cup is goed voor de portomonnee, omdat deze meerdere jaren mee gaat. Hoewel een menstruatiecup duurder is in aanschaf, verdien je dit meer dan terug doordat je de maandelijkse kosten van wegwerp menstruatieproducten uitspaart.

Menstruatiecups maat bepalen

De cups van Imse zijn verkrijgbaar in drie maten, maat S, maat M en Maat L.
Voor het kiezen van de juiste cup zijn vooral je lichaamsbouw, ligging van de baarmoedermond, de stevigheid van je bekkenbodemspieren en de gevoeligheid van je vagina belangrijke factoren. Bij een fijne lichaamsbouw en/of wanneer je niet bent bevallen is een maat S vaak geschikt. Heb je last van hevige bloedingen dan kun je ook de maat M overwegen. Heb je een wat stevigere lichaamsbouw en/of ben je al één of meerdere keren bevallen dan is een maat M (lichte of gemiddelde menstruatie) of maat L vaak beter geschikt. De Imse cup is niet heel soepel, dus is je vagina erg gevoelig en/of heb je slappe bekkenbodemspieren dan is een ander merk cup aan te raden. 

Imse menstruatiecups

De cups van Imse zijn verkrijgbaar in drie maten en zijn semi-transparant. Ze zijn gemaakt van zacht maar wat dikker silicone en zijn daardoor stevig.

Door de stevige medische silicone kan de cup keer op keer uitgekookt worden. Eventueel kan de cup ook gewassen worden met (speciale) zeep of schoongemaakt worden met een doekje. Dit heeft geen invloed op het materiaal. 

De cups van Imse worden gemaakt door een FDA (Food and Drug Administration) gecertificeerd bedrijf.  Dit is één van de strengst gereguleerde keurmerken voor fabrikanten. De cups zijn dus zeer veilig en zijn van hoge kwaliteit. Ze gaan zeker 10 jaar mee. 

De cup wordt geleverd in een discreet zakje van biologisch katoen met Nederlandstalige handleiding. 

Let op: Menstruatiecups kunnen niet geruild worden ivm hygiëne.