Wasbare luiers voor volwassenen

Wasbare luiers voor volwassenen

Wasbare luiers voor dames en heren

Heb jij wel eens nagedacht over het gebruik van wasbare luiers of wasbaar incontinentiemateriaal? Gelukkig is er ook voor volwassenen steeds meer keuze als alternatief voor de wegwerpluier. Wasbare luiers doen hun werk vaak net zo goed als wegwerp incontinentiemateriaal, of zelfs beter en dragen daarnaast vaak prettiger. In deze blog lees je alles over wasbare luiers voor volwassenen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken voor het vinden van de juiste luier.

Hoe werkt een wasbare luier

Wasbare luiers bestaan uit drie onderdelen:

-Inlegvel; dit is een dun vliesje dat je in de luier legt als er kans op ontlasting is. Het inlegvel gooi je bij het grijze afval als er ontlasting op is gekomen. Is het inlegvel alleen nat geworden dan kun je deze veilig meerdere keren mee wassen en dus hergebruiken.

-Absorberend gedeelte; vaak gemaakt van een natuurlijk materiaal zoals bamboe of (biologisch) katoen, soms van polyester. Dit absorberende gedeelte vangt de urine op en houdt ook ontlasting netjes binnen de randen.

-Waterresistent gedeelte; dit deel zorgt ervoor dat de kleding droog blijft. Soms zit dit aan het absorberende gedeelte vast, soms is het een los broekje dat je over de absorberende luier doet.

Een wasbare luier doe je na gebruik in een luieremmer met wasnet of waszak. Je bewaart de vuile luiers daarin totdat je gaat wassen. Een eventueel inlegvel met ontlasting verwijder je direct uit de luier, voordat de luier de luieremmer in gaat.

Als je gaat wassen kun je het wasnet of de waszak met luiers en al in de wasmachine doen. Gelukkig kunnen de wasmachines tegenwoordig heel goed spoelen en wassen, dus je hoeft niets met de hand schoon te maken. Je laat de wasmachine eerst een koude spoelwas doen met wasmiddel, daarna volgt het hoofdprogramma op 60 graden, natuurlijk ook met voldoende wasmiddel. Na het wassen is het een kwestie van ophangen en laten drogen. Veel luiers mogen zelfs in de droger. En daarna zijn ze weer klaar voor gebruik! Uiteraard ontvang je van ons uitgebreide wasinstructies als je je eerste luiers bij ons aanschaft.

De voordelen van wasbare luiers

Goed voor het milieu

Het milieu is vaak een van de eerstgenoemde argumenten en niet voor niets. Wegwerpluiers en incontinentiemateriaal zorgen voor 200 miljoen kg afval per jaar in Nederland. Wasbare luiers zorgen nauwelijks voor afval. Mede hierdoor stoten wasbare luiers (zowel de productie als het wassen) 1,5 tot 2,5 keer minder CO2 uit dan wegwerpluiers. Daarnaast is er voor wasbare luiers 7 keer minder land nodig voor het produceren van de grondstoffen dan voor wegwerpluiers.

Fijn voor de huid

Een tweede belangrijk voordeel van wasbare luiers is het effect op de huid. Bij baby’s en kinderen zien we dat de kans op huiduitslag een stuk kleiner is. Ook van volwassen klanten horen we vaak dat de huid rustiger is en de luier aangenamer aanvoelt.

Lagere lange termijn kosten

De aanschafprijs van wasbare luiers ligt hoger dan de aanschafprijs van wegwerpluiers, maar op de lange termijn zijn de kosten vele malen lager omdat er veel minder luiers nodig zijn. In de Zorgverzekeringswet staat vermeld dat zowel wegwerpluiers als wasbare luiers in aanmerking komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Het is dus zeker de moeite waard om bij je verzekering na te vragen of zij wasbare luiers willen vergoeden. Helaas zijn er op dit moment voor zover wij weten geen verzekeraars die een contract hebben met een wasbare luier verkoper. Wij hopen dat hier snel verandering in komt. Wel is het mogelijk om producten in te kopen bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, waarvan je dan alsnog een groot deel (vaak 70%) vergoed kunt krijgen. Vraag dit dus zeker na als je graag een deel vergoed zou krijgen.

Wat heb je nodig?

Hoeveel luiers je nodig hebt, hangt af van hoe vaak je wilt wassen en hoeveel luiers je per dag zult gebruiken. Als je vijf luiers per dag nodig hebt en je wilt om de dag wassen, dan heb je minimaal 15 luiers nodig. Vijf luiers voor de eerste dag, vijf luiers voor de tweede dag en vijf luiers extra voor de tijd dat de andere luiers in de wasmachine zitten en aan de lijn hangen. Gebruik je drie luiers per dag, dan kom je dus op ongeveer 9 luiers. Gebruik je er 8 per dag, dan kom je op 24 luiers. Als je elke dag wast heb je minder luiers nodig, als je minder vaak wilt wassen heb je wat meer nodig.

Voor het eerste gebruik

Als je nieuwe luiers binnen komen, dien je deze eerst minimaal drie keer te wassen voor het eerste gebruik. Zeker bij natuurlijke materialen zoals bamboe of katoen is dit heel belangrijk. Deze materialen nemen als ze nieuw zijn nauwelijks vocht op. Na drie 60 graden wassen zijn je nieuwe luiers klaar voor gebruik. Na zo’n 10 tot 12 wassen is de absorptie pas maximaal.

Als je voor het eerst wasbare luiers gaat gebruiken, is het een beetje zoeken naar wat werkt en hoeveel absorptievermogen je nodig hebt. Je kunt in principe beginnen met een minimaal absorptievermogen, waarbij je in probeert te schatten wat er nodig is. Lekt deze luier te snel naar je zin door, dan weet je dat er de volgende keer wellicht een extra inlegger in moet. Het is dus prettig om dit eerst in de thuissituatie te testen. Vind je het een heel vervelend idee dat de luier wat zou gaan lekken, dan kun je ook juist andersom denken. Je legt er dan naar je gevoel zeker genoeg inleggers in. Is de luier nog niet verzadigd bij het volgende verschoonmoment, dan kun je het wellicht ook met een inlegger minder proberen. Vergeet niet bij iedere verschoning een inlegvel in de luier te leggen als er een kans is op ontlastingsverlies. Met een inlegvel kun je de eventuele ontlasting eenvoudig weggooien, waarna de luier alsnog zo de luieremmer in kan. Is het inlegvel alleen nat geworden, dan mag je deze in de luier laten zitten en wordt deze mee gewassen. Deze kun je vervolgens hergebruiken.  

Welke luier moet je kiezen?

De keuze voor een luier is persoonlijk en afhankelijk van diverse factoren. Als je veel urine verliest heb je bijvoorbeeld veel meer absorptievermogen nodig, dan wanneer je alleen ontlasting incontinentie hebt. Op onze website vind je van alle luiers en inleggers die wij verkopen de absorptiegegevens. Deze gegevens geven aan hoeveel ml de luier minimaal aan kan. Over het algemeen ligt het maximale absorptievermogen ongeveer twee keer zo hoog. Als je niet precies weet wat je nodig hebt qua absorptievermogen, dan kun je dat zelf uitrekenen aan de hand van een gebruikte wegwerpluier. Als je het gewicht van een droge, schone wegwerpluier aftrekt van het gewicht van een volle wegwerpluier, dan weet je hoeveel ml er is geabsorbeerd. Eén gram is één ml. Onze ervaring is dat de hoeveelheden die wegwerpluiers zeggen op te nemen, over het algemeen niet realistisch zijn. Vaak worden deze luiers volgegoten totdat ze gaan druppen of scheuren. In de praktijk zal zo’n luier al veel eerder gaan lekken. Om een concreet voorbeeld te geven; de Absorin Ultra Night wegwerpluier zou 4400 ml op moeten nemen. In de praktijk lekt deze bij onze klanten eerder door dan de Blümchen Junior/Adult luier, die volgens onze testresultaten ‘slechts’ 565 ml opneemt met een bamboe inlegger.

Er zijn geen speciale wasbare luiers voor dames en heren. De luiers hebben over het algemeen hetzelfde model. Wel kan het voor heren nodig zijn om vooraan extra absorberend vermogen te hebben. Hiervoor kun je eenvoudig één van de inleggers vooraan dubbelvouwen. Vaak kun je dit dan in een pocketopening steken, maar los op de luier leggen werkt in de meeste gevallen ook.

Natuurlijk is het altijd mogelijk om de luiers thuis op gemak te passen. Ongewassen items mogen binnen 100 dagen geretourneerd worden met hun originele productverpakking. Wil je de luiers een tijdje gebruiken om te kijken of het wat voor je is en een beslissing te maken voor de juiste luier, dan zou je de luiers ook kunnen huren. Wij hebben speciale huurpakketten beschikbaar, neem hiervoor contact met ons op.

Kom je er niet uit of heb je vragen?

Voel je altijd vrij om contact met ons op te nemen. We helpen heel graag! We zijn bereikbaar via de telefoon, mail, WhatsApp, Social Media kanalen en via onze online chat op de website.

Geschreven door Ilka, eigenaar Nappy's.nl



Gerelateerde Producten