Wasbare luiers: klittenband of drukknoopjes?

Wasbare luiers: klittenband of drukknoopjes?

Wanneer je start met het gebruiken van wasbare luiers zullen er een aantal keuzes gemaakt moeten worden. Wil je gaan huren? Welke wasbare luiers zijn het beste? En wellicht zal je je ook afvragen of je het beste voor een sluiting met klittenband óf drukknoopjes kunt kiezen. In dit artikel wil ik je graag wegwijs maken in deze twee soorten sluitingen.

Voor welke sluiting je kiest is best persoonlijk, de ene ouder zweert bij drukknoopjes, de andere weer bij klittenband. Toch lijkt het mij heel handig om in een overzicht de voor- en nadelen van beide te kunnen overzien. Komt-ie!


Drukknoopjes:


Wanneer je wasbare luiers met drukknoopjes aanschaft zitten daar een aantal voordelen aan. Wat mij betreft is het grootste voordeel dat drukknoopjes langer meegaan dan klittenband. Klittenband is op een gegeven moment ‘op’ en dan plakt het niet meer goed aan elkaar waardoor de luier niet netjes en goed vast zit. Drukknoopjes hebben ten opzichte van klittenband ook als voordeel dat de luiers niet aan elkaar gaan kleven tijdens het wassen. Tevens gaat er tussen de mini haakjes van het klittenband van alles vast zitten, bij drukknoopjes heb je dit probleem niet, deze blijven schoon.

Nog iets om rekening mee te houden: het lostrekken van een luier die sluit met drukknoopjes gaat stukken lastiger dan bij een luier met klittenband. Je denkt er misschien niet over na tijdens je zwangerschap of wanneer je (hopelijk) op je roze wolk zit, maar die kleintjes veranderen in slimme wezentjes die uit nieuwsgierigheid alles willen ontdekken en gerust de net behangen muur onder hun peuter-poep smeren. Ik heb je gewaarschuwd he ;)
 
Voordelen:                                                    Nadelen:

ü Gaat veel langer mee                                Langere verschoontijd
ü Was-technisch erg fijn                              - Pasvorm minder precies
ü Blijft schoon
ü Sluit steviger
 

Klittenband:


Klittenband werkt heel snel! Soms zit de luier te strak/te los/scheef en dan is het heel fijn om in 1 keer de luier opnieuw te sluiten. Daarnaast heeft iedere baby, dreumes en peuter een fase (die draak van ons heeft er talloze gehad) waarin het verschonen een drama met de hoofdletter ‘D’ wordt. Ze trekken dan alles uit de kast om weg te komen of krijsen de hele buurt bijeen. Dan wordt je echt panisch als je aan beide zijden 3 drukknoopjes vast moet klikken, geloof me!

Voor het plak-probleem tijdens het wassen bestaan er trouwens wastabs, kleine flapjes, vaak netjes verwerkt zitten in de luier om het klittenband mee af te sluiten. Helaas zit dit niet in iedere luier met klittenband verwerkt. Daarnaast kan je een wasbare luier met klittenband preciezer afstellen dan een luiers die drukknoopjes om de zoveel centimeter heeft. Ook is klittenband vaak makkelijker in gebruik voor mensen die het niet gewend zijn om een wasbare luier om te doen.


Voordelen:                                                    Nadelen:
ü Werkt vet snel                                           - Gaat minder lang mee
ü Werkt preciezer                                        - Er kan van alles in vastkleven
ü Makkelijker in gebruik                             - Luiers plakken soms aan elkaar
                                                                         - Makkelijker te openen voor uk

Mocht je een keuze hebben gemaakt tussen klittenband en drukknoopjes ben je vast benieuwd naar welke luiers en overbroekjes er te koop zijn met jouw favoriete manier van sluiten. Zie je een merk in beide kolommen staan dan betekent het dat dit merk zowel sluitingen met drukknoopjes als klittenband heeft!

Kan je nou écht niet kiezen? Dan is er een luier voor twijfelkonten zoals ikzelf: de GroVia ONE! Deze luier heeft drukknoopjes EN opzetstukjes met klittenband die je eenvoudig vastklikt in de drukknoopjes. Vet handig en een mega goed absorberende, slanke luier. En andersom kan ook nog, een overbroekje dat geen van beide heeft! De optrekbroekjes van Anavy, Hu-Da en Petit Lulu hebben geen sluiting, maar trek je gewoon omhoog en omlaag.
 

Overbroekjes met drukknoopjes Overbroekjes met klittenband
Bamboolik Bamboolik
Blümchen Blümchen
Buttons GroVia
GroVia ImseVimse
Milovia Little Lamb
Petit Lulu Petit Lulu
Popolini Vento Popolini PopoWrap
Rumparooz Rumparooz
Windelzauberland TotsBots Peenut

 

Voorgevormd met drukknoopjes Voorgevormd met klittenband
Anavy Anavy
Blümchen Bamboolik XL
Petit Lulu Blümchen
Popolini OneSize Organic Hu-Da
  Little Lamb
  Petit Lulu
  Popolini Ultrafit Organic
  TotsBots Bamboozle

 

AIO & SIO met drukknoopjes AIO & SIO met klittenband
Bamboolik Bamboolik
Buttons Close
GroVia GroVia
Petit Lulu ImseVimse
  Petit Lulu
  SoftBums
  TotsBots Easyfit Star en Peenut

 

Pockets met drukknoopjes Pockets met klittenband
Alvababy SoftBums
Little Lamb  
Milovia  
Rumparooz  
Windelzauberland  

 

Newborn luiers met drukknoopjes Newborn luiers met klittenband
Buttons Close Pop-In
Milovia Petit Lulu overbroekjes
Petit Lulu voorgevormd  


Mocht je na dit artikel nog steeds met vragen zitten boek dan gerust een gratis consult met een van onze consulenten die verspreid door heel Nederland wonen. Bellen, Whatsappen, sms’en, postduiven sturen of mailen mag natuurlijk ook!

Wat kies jij? Klittenband of drukknoopjes?

Liefs,
Alicia, team Nappy’s.nl
 Page Speed