De derde zomervakantie met wasbare luiers

De derde zomervakantie met wasbare luiers

Elk jaar rijst weer die vraag: vakantie. Hoe lang en waarheen? En: nemen we wasluiers mee? De twee vorige jaren was vakantie in Nederland fijn en ging het perfect. De reis naar Turkije met wasluiers verliep niet vlekkeloos, maar ook dat kwam goed. Dus deze vakantie roep ik weer: ik koop geen wegwerp!

Afgezien van het feit dat ik vind dat ik genoeg uitgegeven heb aan de prachtige luiers van Suze (en daarom dus geen pampers wil kopen), is het ook een fashion item hier. Zeker met de zomerse temperaturen van de afgelopen tijd. Shirtje eroverheen en klaar. Ik heb geen korte broeken voor haar, enkel wat rokjes.

Je zou verwachten met het derde jaar op rij dat ik inmiddels weet wat ik mee moet nemen. Nou, nee dus. Geen idee. Dubben, verzamelen, wegleggen, toch weer in de tas stoppen, manlief om raad vragen, daar vervolgens niks aan hebben (no offence), tellen, rekenen en dan op hoop van zegen de tas in de auto zetten.

Suze is nu bijna 2,5 en alhoewel ze haar eerste jaar al vaak op het potje poepte, is ze nu wat eigenwijs. Het potje gaat mee, maar hele dagen bloot op een camping zie ik niet zitten. Er moet dus genoeg mee. Enerzijds wil ik mijn mooiste luiers mee, maar ook niet de beste want: camping wasmachine, dus je weet nooit. Handwassen deed ik vorige jaren wel, maar met enorme poep luiers zie ik dat niet zitten.

Wat gaan we doen?

Eerst 3 dagen in de buurt, even thuis. Dan 5 dagen Noord-Brabant en weer een dag thuis. Dan gaan we 1,5 week richting Drenthe. Eigenlijk is dus alleen de laatste periode er een met wassen.

Wat neem ik mee?

Voor de 3 dagen ga ik uit van 6 luiers per dag, en nog 2 nachtluiers + optrekbroekjes. Het is warm, dus denk ik dat ze ook haar zwemluiers best vaak aan zal hebben. Als we thuis zijn heb ik nog lang niet alle 18 luiers gebruikt. Ook was 1 optrekbroekje genoeg geweest. De zwemluiers zijn beide veel gebruikt en moeten dus wel even gewassen worden, want ze poept ook wel eens als ze lang in het zwembadje aan het spelen is.

Voor de 5 dagen neem ik minder mee, want ik heb veel schone luiers mee teruggenomen na de 3 dagen. Ik ga uit van 5 luiers per dag, en kan er best even wassen. Ik neem er 15 mee + 4 voor de nacht met 2 optrekbroekjes. Door zuinig aan te doen (lees: ook wel eens blote billentijd en veel op het potje zetten) kom ik precies uit. De laatste dagen loopt ze veel bloot, maar houdt ze haar poep op om zodra ze een luier aan heeft te starten met poepen… Voor ons een motivatie om goed aan de slag te gaan met het potje.

Helaas vallen we als ik thuis ben van de trap en moet Suzes been in het gips, en dus gaan we iets korter weg i.v.m. een controle afspraak. Ik neem voor de ruime week hetzelfde mee als voor de 5 dagen-trip. Eenmaal op de camping komen we tot de ontdekking dat we vrienden hebben die in de buurt wonen. Joepie! Kan ik mooi daar een wasje doen. Ik laat het ook bij hen drogen, het weer wordt wat wisselvalliger en dan valt het niet mee om je luiers op tijd droog te hebben. Suze gebruikt weinig luiers. Door het warme weer lijkt ze minder te plassen en hiep hiep hoera, sinds een aantal dagen poept ze op het potje! Ik ben zo blij! Hopen dat ze dit ook thuis volhoudt. Uiteindelijk was ik op het einde nog een keer wat luiers, niet omdat dit perse nodig is maar wel omdat ik zelf geen ondergoed meer heb. Hahaha! Als we geen vriendin in de buurt hadden gehad, had ik gewoon de camping wasmachine gebruikt. Ik nam pocket luiers mee gevuld met inleggers/prefolds, voor mij een veilige keuze met een vreemde wasmachine.

Conclusie: op vakantie met wasluiers? Prima te doen, niet teveel meenemen en van tevoren kijken wat de wasmogelijkheden zijn (en of je dat zelf ziet zitten). Met regenachtig of wisselvallig weer zou ik wel nadenken of je genoeg ruimte hebt om ze te drogen te hangen.

Nam jij dit jaar wasluiers mee op vakantie?