Wat moet je weten als je aan wasbare luiers begint?

Wat moet je weten als je aan wasbare luiers begint?

Ik loop al een tijdje mee met wasluiers. Zonder op te scheppen; met ruim 2 jaar ervaring weet ik er veel van. En zelfs ik heb nog wel eens vragen, die ik dan aan mijn consulenten collega’s stel. Het is dus helemaal niet gek als je 100.000 vragen hebt wanneer je wil gaan starten met wasbare luiers. Veel mensen die op consult komen geven ook aan door de bomen het bos niet meer te zien. En dat is logisch, want er is zoveel!

Hier een aantal dingen die je moet weten als je met wasbare luiers wilt gaan beginnen.

Doe er je voordeel mee!

Waar start je mee?

Het eerste advies wat ik je ga geven is misschien een beetje flauw, maar echt echt: zoek een consulent! Via de kaart kun je meteen zien wie er in de buurt woont en je meer kan vertellen. Je kunt de luiers zien en voelen, hoort een compleet verhaal en er is ruim de tijd voor vragen. Ook kun je via de mail bij ons terecht. Wat wil je nog meer?!

Is het niet vies?

Niet viezer dan pampers, is onze mening. Allicht dat er mensen anders over denken, maar een poepluier blijft een poepluier; of je nu pampers of wasbare luiers gebruikt. Een voordeel is dat wasluiers niet zo’n weeïge geur verspreiden, wat pampers vaak wel doen. Uiteraard ruik je de luiers wel even wanneer je het volle wasnet vervoert van de baby/kinderkamer naar de wasmachine; maar dit is een kort moment.

Hoe zit het met wassen?

Het wassen is vrij simpel, je doet een koude voorwas en als die klaar is was je de luiers op 60 graden. Ik waste in het begin om de dag, nu ze wat ouder is doe ik 2 à 3x per week een luierwas.

En het drogen?

De droogtijd van de luiers is afhankelijk van het systeem dat je gebruikt. Tweedelige luiers hebben een langere droogtijd dan pocketluiers met losse inleggers. Daarbij is de ene inlegger de andere niet en dit kan dus ook verschillen qua droogtijd. Als het wasrek bij ons binnen staat en het is winter, drogen de meeste luiers binnen een dag, de voorgevormde luiers en bepaalde inleggers van SIO luiers doen er zo’n 1,5 dag over.

* inleggers en voorgevormde luiers kunnen meestal ook in de droger, de buitenbroekjes niet.

Heb ik al die accessoires nodig?

Ja. Niet alles is nodig, maar een wetbag, goede luier emmer + wasnet is zeker geen overbodige luxe. Een grote en kleine wetbag is handig voor de opvang of als je ergens naartoe gaat. Bij de luieremmer + wasnet is het handig te letten op de grootte van je wasmachine. Het zou jammer zijn als je de luiers een voor een eruit moet halen omdat het volle net groter is dan in je wasmachine past ;-)

Werkt de opvang hier aan mee?

Sommige wel, anderen niet. Een kwestie van even uitleggen en navragen dus. Bij ons werken ze mee, maar mocht het niet meer werk zijn dan een wegwerpluier, en dus geven we geen tweedelig mee naar de opvang maar pocket- of SIO luiers.

Zijn jullie nog steeds tevreden?

Ja. 100%

Natuurlijk, ook wij hebben wel eens een hele vieze luier waar je van baalt. Maar spuitluiers zijn ook niet prettig, en met een wegwerpluier heb je ook wel eens ongelukjes. Alle luiers die we 2,5 jaar geleden kochten gebruiken we nog. Bovendien hebben we niet veel extra’s bij moeten kopen (enkel een aantal nachtluiers) en is het dus echt zo dat je de luiers van baby tot zindelijk kan gebruiken. Tenminste, hier passen ze nu nog steeds en zijn we al druk met het potje bezig.

Heb je nog tips?

  • Begin met een consulent!
  • Koop geen pakket met 24 dezelfde luiers. Je kent je kindje nog niet, weet niet of het een volle of slanke baby is, etc. etc.
  • Geef het de tijd. Ook hier kostte het wat weken/maanden tot we het omdoen echt goed onder de knie hadden en goed wisten wat de juiste materialen/inleggers waren om de luiers mee te vullen, zodat ze optimaal gebruikt werden.
  • Vraag hulp als dingen toch niet helemaal lekker lopen, bijvoorbeeld aan je consulent. Zij hebben vaak tips en kunnen ervoor zorgen dat het wel een geslaagd wasbaar luierkontje blijft!

Heb je een vraag gemist? Laat het me gerust weten :) [email protected]