Wasbare luiers in de winter

Wasbare luiers in de winter

Wonen op 20 m2

Aaaaaargh! Loop ik wéér met m’n tenen tegen het wasrek aan. Het glas water wat ik vasthad giet ik over m’n sokken. De natte sokken passen helaas niet op de verwarming, want die hangt vol met… jawel, WAS. Het wasrek hangt namelijk vol met luiers!

Al 5 jaar woon ik in een schuur. Natuurlijk klinkt dit veel erger dan het is, want mijn man toverde deze schuur om tot een schattig huisje, voor tijdelijk welteverstaan. Want het huis wordt (lees: is bijna) ons droomhuis. De kap ging eraf en beneden werd alles gestript. De verbouwing was begonnen.

We hoopten op een baby, maar zoals ik al eerder schreef had dit wat meer voeten in aarde. Gelukkig verwachtten we na ruim 2,5 jaar in dit schuurtje te wonen onze lieve dochter. En daarmee ging het klussen ineens veel sneller. De nacht dat ik in het ziekenhuis verbleef na Suzes geboorte werden boven (in het nieuwe stuk) de stopcontacten gemonteerd en de laatste dingen afgekit. Het grote genieten kon beginnen.

Boven dan, want beneden was nog niet af. En dus wonen we as we speak na 5 jaar, nog steeds in de ‘schuur’. En dat frustreert nogal eens met de ruimte. De wasmachine en droger staan in dezelfde ruimte als de keuken, de tafel, box en een kast. Op zo’n 20m2. Vind ik niet heel veel plek. En dan moet het wasrek dus ook nog staan.

Kleine woning

Een droger?

Ik hoor je al lezend denken. Je hebt toch een droger? Gebruik je die dan niet? Nou, het liefst natuurlijk niet. Manlief had hem al, zelf had ik hem denk ik niet eens aangeschaft. Afgezien van de milieubelasting vind ik de kosten ook niet opwegen tegen de voordelen. Liever hang ik alles op en kan het fijn buiten drogen. Soms doe ik het voor de zachtheid een minuutje of 10 in de droger en hang ik het daarna uit, maar eerlijk is eerlijk; ik vind de luiers als ik ze even ‘kneed’ na het drogen echt wel zacht genoeg. Alleen, die verrekte herfst en winter. Dan valt het niet altijd mee.

Haalbaar?

Is het haalbaar om wasluiers te hebben als je geen droger hebt? Hoelang is de droogtijd van de luiers? Dit zijn veelgestelde vragen bij een consult van mensen die net als ik denken over een droger. Het antwoord is gewoon: JA.

Ok, je hebt genoeg luiers nodig en het is slim om een wat sneller drogend systeem te kiezen. Zo heb ik veel overbroekjes die ik vul met prefolds en een bamboe inlegger. Houdt lang genoeg en droogt vrij snel. De prefolds durf ik ook wel op de verwarming te laten drogen.

Echter voor de nacht ontkom ik (tegenwoordig) niet aan nachtluiers. Voorheen voldeed de bamboozle, maar elke tweedelige luier heeft een vrij lange droogtijd (zo’n 24 uur). Afhankelijk van hoe vaak je wast, is het dus handig hier meerdere van aan te schaffen. Ik heb zelf 5 bamboozles en nu 3 nachtluiers. Zo is er altijd wel wat droog.

Tip

Laatste tip: In het begin gebruikte ik bijna alle luiers op, en als ik er dan nog zo’n 4/5 had ging ik wassen. Nu was ik als de helft ongeveer op is. Kom ik veel beter uit en heb ik minder stress als het wassen een keertje niet uitkomt.

Het enige probleem is bij mij dus nog het wasrek. Die in de weg staat. Waar ik m’n tenen tegen stoot. Waar Suze mee aan de wandel gaat of de was er vanaf trekt (mama hellupeeee). Ach, over een maand ben ik als het goed is ‘verhuisd’ naar het voorhuis. Het is zo goed als af. Ik kan m’n geluk niet op! Laat 2020 maar komen!

Nieuwe woning