Wasbaar luieren on the road

Weet je nog? Vroegâh! Toen je nog weg kon gaan zonder planning en afgeladen auto, bakfiets, kinderwagen, (vul zelf iets leuks in)? Wat een tijden waren dat eigenlijk en je stond er toen niet eens bij stil. Ik heb er ook maar bijzonder kort van kunnen genieten overigens, dat tijdperk vóórdat er kinderen kwamen. Laten we het erop houden dat jong moeder worden voor- en nadelen heeft ;) Ik benadruk graag dat dat tijdperk niet per se leuker of beter was, integendeel, maar gemakkelijker was het in ieder geval wel.

Volgens mij denkt 99% van de ouders er zo over trouwens. Spontaniteit is er gewoon iets minder bij en gedurende sommige periodes compleet afwezig. Maar ook dat komt goed! Uiteindelijk. Als de kinderen het huis uit zijn ofzo. En tot die tijd is het wellicht handig om te weten hoe je voorbereid op pad kan gaan. Want dat het niet meer spontaan kan en bergen voorbereiding vergt, betekent natuurlijk niet dat er niets meer mogelijk is. Gewoon de luiertas volknallen, het liefst een dag van tevoren zodat je alle tijd hebt, en gaan met die banaan!
 

Mijn mega blooper


Ik zal beginnen met mijn grootste blooper te delen met je, dan valt het allemaal wel mee als jij een keer iets vergeten bent. Mila was op dat moment al 2 overigens, bezig met zindelijk worden zelfs, dus ik had al aardig wat ervaring met het inpakken van een luiertas. We waren de dag ervoor naar de Ikea geweest en daar hadden we mini alleen verschoond, de schone kleding en andere benodigdheden zaten nog in de tas die ik meenam. Ik was alleen vergeten dat de wasbare luiers die erin zaten dus vies waren. Alle drie. Ja, onwijs ranzig, maar ik was gewoon vergeten ze eruit te halen na het Ikea uitje en ze zaten niet in de wetbag. Stond ik dan, met een peuter die zichzelf ondergekakt had, met drie vieze luiers en nul schone en niemand mee of in de buurt die even kon helpen… Om dit soort situaties te voorkomen geldt 1 vuistregel: voorbereiding is het halve werk. Hartstikke cliché (alweer, ben gek op clichés blijkbaar lol) maar ook hartstikke waar.
 

Wasbaar luieren onderweg; niet zo ingewikkeld als het lijkt.


Best wat ouders gebruiken wasbare luiers alleen thuis, terwijl onderweg wasbaar luieren echt geen probleem hoeft te zijn. Ieder zijn eigen keuze hoor! Maar mocht je ook onderweg wasbaar willen gebruiken heb ik wat handige tips voor je.

Eigenlijk verschilt on the road verschonen met wasbaar niet zoveel van verschonen met wegwerp, alleen moet je opletten dat je wel een complete luier meeneemt en niet alleen een overbroekje bijvoorbeeld. Leg alles gewoon van tevoren klaar. Dus bijvoorbeeld: overbroekje, booster en voorgevormde luier. Denk ook na over wat voor systeem je meeneemt, als je kiezen kan natuurlijk. Een AIO is snel gepakt maar heeft meestal wel minder absorptievermogen dan een tweedelig systeem. Voor onderweg koos ik dus meestal toch voor tweedelig, ook al kost het inpakken dan iets meer tijd. Zo hoefde ik minder vaak te verschonen onderweg! Extra tips: als je wat langer moet reizen is een super slurper of extra booster wellicht handig. En: leg er dan een dun katoenen washandje op, zo voorkom je lekkage in een kinderwagen of autostoel doordat de plas sneller opgenomen kan worden. Toch op zoek naar een super slurpende AIO? De GroVia O.N.E hield het hier het allerbeste vol.

Gebruik je wasbare billendoekjes dan is het wel zo handig om ze alvast klaar te maken voor gebruik. Sommige mensen maken ze alleen nat, anderen hebben fijne verzorgende brouwsels. Wat je ook gebruikt, doe het even voor je weggaat! Ook is het slim om alvast alle inleggers etc. in de luier te leggen en eventueel het inlegvel dat de ontlasting opvangt erin te knallen. Zo gaat het verschonen onderweg net zo gemakkelijk als met een wegwerpluier.
 

Lekker makkelijk: een inpaklijst!


Om het helemaal makkelijk te maken heb ik een inpaklijst samengesteld voor wanneer je op pad gaat met wasbare luiers. Vet handig voor het komende lente- en zomerweer waar we dit weekend een voorproefje van hebben gehad. Heb je nog aanvullingen? Laat het dan zeker even weten in de reacties!
 

Inpaklijst luiertas wasbaar

 

  • Wasbare luiers (gehehe). Het aantal is afhankelijk van hoe lang je weggaat en hoe vaak je verschoond + 1 extra voor de je-weet-het-maar-nooit-gevallen! Voorbeeldje: 5 uur onderweg, om de 2,5 uur verschonen = 2 luiers mee + 1 extra = 3 luiers mee.
  • Inlegvellen voor ontlasting (leg die er alvast in!).
  • (Wasbare) billendoekjes
  • Crème voor de babybips
  • Wetbag voor alle vieze luiers
  • Verschoningsmatje.
  • Schone kleding. Toch wel 2-3 setjes doe ik meestal. En geloof me, neem je het een keer niet mee want ‘we gebruiken het toch nooit’ begint de ellende en kakt/spuugt/smeert je mini zich vol-le-dig onder.
  • Denk ook aan schone rompers en sokken! Wel zo handig bij poepexplosies!
  • Bij borstvoeding: zoogcompressen en tepelhoedjes als je die gebruikt.
  • Bij flesvoeding: flesjes, melkpoeder of gekolfde melk, gekookt water voor de kunstvoeding.
  • 2 hydrofiele doeken.
  • Hier nauwelijks gebruikt maar misschien handig: een slab.
  • Eventueel een speentje of knuf.
  • Iets te spelen (boekje, puzzel, potloodjes en papier, diertjes, pop, etc.)
  • Snacks! Een banaan en mais chipjes vond ik altijd enorm handig toen Mila nog kleiner was. In principe kan iedere fruitsoort mee, eventueel in een bakje. Maar een potje of zakje met knijpfruit kan soms ook handig zijn ;)


Zet jij de luiertas altijd van tevoren klaar?

Liefs,
Alicia, team Nappy’s.nl