Katoen, bamboe, hennep, microvezel; combineren kun je leren!

Katoen, bamboe, hennep, microvezel; combineren kun je leren!

Bamboe met katoen? Microvezel en fleece? Het wasrek hangt vol en de luiers zijn droog. Hoe zat het ook alweer. Alles haal ik door elkaar en ik had nog zo bedacht dit niet te vergeten. Het lijkt de wiskunde opdracht van mijn eindexamen wel… (alleen dan zonder stress). Dan bedenk ik…. eigenlijk werkt het met luiers net zoals met kleding :-)

Combineren

Verschillende materialen aan de waslijnAls ik iets nieuws koop, draag ik dit het liefst de hele week (kleding he, niet de luiers). Na een poosje denk je: waarmee kan ik dit nog meer combineren? En vervolgens komen er verrassende combi’s tevoorschijn.

Zo gaat het bij mij nu ook met inleggers en luiers. Eerst zocht ik heel netjes alles bij elkaar, inlegger bij luier. Maar na een poosje dacht ik: dit kan ook anders.

Zo heb ik de luier (een van mijn favorieten) van Softbums, die ik eerst gebruikte met een inlegger van Rumparooz. Dit kwam niet altijd uit en daarom stopte ik een keer een microvezel + bamboe inlegger in mijn Softbums. En de keer erna een prefold met een mini inlegger ertussen. Zo lag de luier klaar in de kast, steeds met een andere inlegger/booster. En wat denk je: het werkt gewoon allemaal!

Boosters

Je hebt boosters (ofwel inleggers) in alle soorten en maten. Lang, kort, van katoen of bamboe, van microvezel of hennep, merkloos of juist horend bij een bepaalde luier. Gelukkig kunnen ze allemaal - min of meer - hetzelfde, namelijk urine opslurpen.

Er zitten uiteraard wel wat verschillen in de materialen. Dat wist ik ook niet vòòr ik luiermoeder was. Net zo min ik wist hoeveel Suze zou gaan plassen en in hoeveel plasjes ze dit zou gaan doen.

Keuze

Als je luiers uitzoekt voor je kindje geboren is (en het is je eerste zoals bij mij) dan weet je nagenoeg NIKS van luiers. Als ik zonder advies had gekozen had ik nu 24 luiers van hetzelfde merk en was ik lang niet zo tevreden geweest als ik nu was. Gelukkig leerde ik Ilka van Nappy's.nl kennen en zag ik de voordelen van al de verschillende luiers, materialen en systemen.

Materialen

Sinds Suze er is weet ik wat haar goed past qua vorm en ook dat ze best veel plast. Niet perse heel vaak, maar wel veel in een keer. Daarom combineer ik vaak een katoenen inlegger (prefold) met een bamboe inlegger. Het katoen zorgt voor snelle absorptie en de bamboe absorbeert trager, maar wel meer en kan het vocht nog beter vasthouden dan katoen. Beide materialen kleuren fijn wit wanneer het gewassen in de zon gehangen wordt. Handig!

Conclusie

Wat nu voor jou werkt? Dat zul je, net als ik, door de weken/maanden heen gaan ontdekken. En wat je in het begin moet aanschaffen? Dat wil je niet allemaal in je eentje verzinnen. Gelukkig zijn er moeders. Wasluiermoeders :-) De leukste soort moeders van allemaal, en zij willen je helpen. Op nappys.nl kun je per provincie zien waar ze zitten!

Nog even op een rijtje

Microvezel*:   Absorbeert enorm snel maar niet veel. Houdt het vocht minder goed vast dan katoen of bamboe (eerder druklekkage). Droogt dan wel weer vlug (handig als je weinig droogruimte/mogelijkheden hebt). 

Katoen:           (bio**) Katoen absorbeert gemiddeld (niet perse superveel, niet perse weinig), maar wel snel. Katoen blijft lang goed.

Bamboe:          Absorbeert meer dan katoen, maar doet dit iets minder snel dan katoen. Voelt fijn aan.

Hennep:          Absorbeert niet snel, maar wel VEEL. Heeft een lange droogtijd.

Tip! Voor veel kindjes geldt dat de combinatie van snel absorberend bovenop, met trager absorberend en beter vasthoudend onderop, het beste werkt. In de praktijk betekent dit microvezel of (bio)katoen boven en bamboe of hennep onder. 

* Microvezel is helaas wel een onnatuurlijk materiaal.

** Kies je voor katoen, kijk of je biokatoen kan krijgen. Er worden dan aanzienlijk minder giftige stoffen gebruikt in het productieproces.