9 Voordelen van wasbare luiers

9 Voordelen van wasbare luiers

Onze baby was nog niet eens geboren of ik had deze vraag al tientallen keren beantwoord: Waarom kiezen jullie (in hemelsnaam) voor wasbare luiers? Iedere keer beantwoord ik deze vraag weer vol enthousiasme, want wasbare luiers hebben zóveel voordelen! En deze voordelen deel ik natuurlijk ook graag met jullie.

1. Milieu

Laten we maar beginnen met een inkoppertje: wasbare luiers zijn veel beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Meer dan 4 procent van het huishoudelijke restafval in Nederland bestaat uit wegwerpluiers! Per kind hebben we ieder jaar te maken met 260 kilo luierafval en in totaal met 144 miljoen kilo luierafval! Zelfs als je de wasbare luiers in droogt in de droger, belasten ze het milieu veel minder dan wegwerpluiers. Als je altijd op 60 graden wast en de droger gebruikt, is de uitstoot van broeikasgassen 1,5 keer lager. Dat loopt natuurlijk alleen nog maar op als je geen droger gebruikt en als je af en toe op 40 graden wast.

2. Portemonnee

Wasbare luiers zijn uiteindelijk een stuk goedkoper dan wegwerpluiers. Maar let op: wasbare luiers zijn ook zeer verslavingsgevoelig! Dan kan dit voordeel wegvallen. Nee even zonder dollen: de verschillen zijn behoorlijk groot. MilieuCentraal heeft berekend dat
je aan wegwerpluiers tussen de €680 en €1940 kwijt bent. Als je altijd Kruidvat luiers in de aanbieding koopt, is dat natuurlijk een stuk goedkoper dan als je altijd Pampers koopt voor de volle mep. Aan wasbare luiers ben je volgens MilieuCentraal tussen de €490 en €1190 kwijt. Dit hangt af van wat voor systeem je gebruikt (zo zijn vouwluiers erg goedkoop), of je ze nieuw of tweedehands koopt, of je de droger gebruikt etc. Wat hier nog niet in meegenomen is, is dat wasbare luiers nog heel veel goedkoper worden als je ze ook voor een tweede en misschien zelfs derde kindje gebruikt!

3. Poepexplosies

Op de Facebookgroep ‘wasbare luiers’ is bijna iedereen het erover eens: met wasbare luiers heb je veel minder last van poepexplosies. Vooral als je een tweedelig systeem gebruikt. Er zijn zelfs ouders die als ze tijdelijk wegwerpluiers gebruiken hun kind ook nog een overbroekje aandoen. Alles om die dunne poep binnen te houden!

4. Luieruitslag

Schrale, rode billen zijn tevens voor veel ouders een reden om over te stappen op wasbare luiers. Wasbare luiers ademen beter dan wegwerpluiers en bevatten daarnaast geen schadelijke of irriterende stoffen. Daardoor vermindert de kans op luieruitslag.

5. Printjes

Ik kan me niet voorstellen dat iemand wasbare luiers niet leuk vindt. Er zijn zoveel leuke printjes! Zelf ben ik fan van de printjes van Milovia, Totsbots en Buttons. Zo vrolijk!

6. Ze zijn nooit op

De nachtmerrie van iedere ouder: je kind heeft gepoept en de luiers zijn op! Met wasbare luiers heb je dat probleem nooit meer. Je moet natuurlijk wel op tijd je wasmachine aanzetten!

7. Niet meer slepen met luiers

En omdat je ze dus altijd in huis hebt, hoef je ook niet meer met grote pakken luiers te slepen. Die boodschappentassen zijn al groot en zwaar genoeg.

8. Lege kliko

Met wegwerpluiers zitten je prullenbak en je kliko binnen no-time vol. De kliko wordt vaak maar eens in de twee weken opgehaald en in de tussentijd wordt de geur er niet beter op…

9. Sneller zindelijk

Tenslotte nog een leuk feitje: wist je dat kinderen in wasbare luiers eerder zindelijk zijn? Gemiddeld scheelt dit een half jaar. Dit komt doordat een kind met een wasbare luier om voelt of de luier nat is. Je kind is zich dus eerder bewust van plas- en poepmomenten.
De voornaamste redenen voor ons om voor wasbare luiers te kiezen, zijn het milieu, onze portemonnee en het feit dat er in wegwerpluiers zoveel chemicaliën zitten. Wat is of zijn voor jullie de voornaamste reden(en) om voor wasbare luiers te kiezen?Page Speed