Oefenbroekjes

Oefenbroekjes

Oefenbroekjes, ook wel trainingsbroekjes genoemd, zijn bedoeld om kinderen en hun ouders te helpen tijdens de zindelijkheidstraining. Oefenbroekjes zien er veel meer uit als een gewone onderbroek dan luiers, en kinderen kunnen de oefenbroekjes makkelijker zelf aan- en uittrekken. Bij het uitkiezen van een oefenbroekje is het belangrijk om rekening te houden met het stadium van het zindelijkheidsproces waarin je kind zich bevindt. Veel oefenbroekjes vangen slechts enkele druppeltjes tot een klein plasje op en zijn dus vooral bedoeld aan het einde van het zindelijkheidsproces. Andere oefenbroekjes kunnen meer vocht absorberen of zijn zelfs bij te boosten, zodat ook hele peuterplassen zonder problemen opgevangen kunnen worden.


Oefenbroekjes vergelijking

In onderstaande tabel kun je de oefenbroekjes met elkaar vergelijken op absorptievermogen en andere eigenschappen. Voor het meten van het absorptievermogen zijn in het geval van meerdere maten, de maten genomen die het meest overeenkomen met de andere oefenbroekjes. Een kleinere maat zal iets minder absorberen, een grotere maat iets meer. 
 
Merk Maat Materaal (waterdichte laag) Pocketopening Zijsluiting Absorptievermogen
Alvababy One Size Bamboe en polyester (TPU) Nee Nee 148 ml
Bamboolik M (-12 kg)
L (12-16 kg)
Polyester, katoen en elastaan (PUL) Nee, inklikbare inleggers Ja Met korte inlegger: 83 ml
Met grote inlegger: 136 ml 
Blümchen 13-20 kg Bamboe en polyester met PUL Nee Ja Volgt later
Close S (10-11,5 kg)
M (11,5-12,5 kg)
L (12,5- 13,5 kg)
XL (>13,5 kg)
 
Katoen en polyester (TPU) Nee Nee Maat XL: 104 ml
Close Nacht M (11,5-12,5 kg)
L (12,5-13,5 kg)
XL (13,5-15 kg)
Polyester (TPU) Ja, past alleen speciale Close booster in Nee Maat XL: 116 ml
GroVia One Size (8-16 kg) Hennep, katoen en polyester (TPU) Ja, passen vrijwel alle boosters in Ja 175 ml
  

De verschillende merken

De oefenbroekjes van Alvababy gaan net als een onderbroek makkelijk aan en uit. Ze kunnen ongeveer één plas opvangen en zijn verstelbaar in verschillende maten. De tailleband is elastisch, maar niet verstelbaar. Het oefenbroekje valt hierdoor vrij smal voor wat grotere kinderen.

De oefenbroekjes van Bamboolik zijn naar wens aan te passen door er een korte of lange bamboe inlegger in te klikken. Met de lange inlegger zijn deze oefebroekjes geschikt voor gebruik aan het begin van de zindelijkheidstraining. Er zijn twee maten beschikbaar.

De oefenbroekjes van Blümchen zijn all-in-one oefenbroekjes. Ze zijn verstelbaar in maat van ongeveer 13 tot 20 kg. Ze vallen slank en lijken qua pasvorm op een onderbroek. 

De oefenbroekjes van Close zijn verkrijgbaar in een dag en nacht variant. Het nachtoefenbroekje beschikt over een waterdichte laag TPU en een pocketopening om bij te boosten indien nodig. De gewone oefenbroekjes hebben een waterdichte laag in de stof verwerkt. In totaal zijn er vijf maten, de grootste maat is alleen verkrijgbaar als nachtoefenbroekje. 

De oefenbroekjes van GroVia zijn verstelbaar in maat en passen van ongeveer 8 tot 16 kg. Het absorberende gedeelte bestaat uit hennep en katoen en de waterdichte laag is gemaakt van polyester met TPU. De oefenbroekjes hebben een grote pocketopening waar vrijwel alle boosters in passen. Hierdoor zijn deze oefenbroekjes ook als volwaardige optrekluier te gebruiken. Deze oefenbroekjes hebben een zijsluiting.