Waarom wasbare luiers

Wasbare luiers zijn al lang niet meer wat ze geweest zijn. Ze zijn hip, milieuvriendelijk, goedkoop en bovenal helemaal niet zoveel (vies) werk als mensen denken. Steeds meer mensen maken tegenwoordig de keuze voor wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers. Lees hieronder de belangrijkste voordelen van wasbare luiers of bekijk onze wasbare luier film op YouTube.

 

Goed voor het milieu

Het milieu is vaak een van de eerstgenoemde argumenten en niet voor niets. Wegwerpluiers zorgen voor 1 ton afval per kind, wasbare luiers zorgen nauwelijks voor afval. Mede hierdoor stoten wasbare luiers (zowel de productie als het wassen) 1,5 tot 2,5 keer minder CO2 uit dan wegwerpluiers. Daarnaast is er voor wasbare luiers 7 keer minder land nodig voor het produceren van de grondstoffen dan voor wegwerpluiers. Bovendien worden voor wegwerpluiers per kind 6 bomen gerooid en wordt 67 liter ruwe olie verwerkt tot plastic.

 

Fijn voor de billetjes

Een tweede belangrijk voordeel van wasbare luiers is het effect op de billetjes van je baby. Kinderen die wasbare luiers dragen hebben veel minder vaak luieruitslag. Dit komt ten eerste omdat wegwerpluiers voor 15% tot 30% uit plastic bestaan en gebruik maken van een superabsorber. Deze korrels veranderen in een gel wanneer er vocht bij komt en zijn zo absorberend dat ze vaak ook de huid van de baby uitdrogen, waardoor deze gevoeliger is voor infecties. Ook de chemische stoffen die in wegwerpluiers zitten zorgen soms voor een geïrriteerde of gevoelige huid. Wasbare luiers worden gemaakt van goed absorberende materialen zoals bamboe, katoen, hennep of microvezel. Deze materialen kunnen veel vocht opnemen, maar gaan uiteindelijk wel nat aanvoelen. Een baby met een wasbare luier om heeft dus eerder natte billen dan een baby met een wegwerpluier om, maar dit heeft over het algemeen geen effect op de billetjes. Omdat wasbare luiers geen vocht aan de huid onttrekken blijft de huid juist vaak beter in balans, ook al is deze langer nat.

 

Veel kleinere kans op spuitluiers

Wasbare luiers hebben goede elastieken in de rug en bij de benen waardoor ze beter aansluiten dan wegwerpluiers. Hierdoor is de kans op spuitluiers veel kleiner dan bij wegwerpluiers. Dat scheelt een aantal vervelende verschoningen.

 

Goed voor de heupontwikkeling

Wasbare luiers zijn breder tussen de benen dan wegwerpluiers. Hoewel sommige ouders dat een vervelend gezicht vinden en bang zijn voor de ontwikkeling van hun kindje, is deze brede stand van de benen ontzettend goed voor de heupontwikkeling. Door de brede wasbare luier worden de beentjes een beetje in de kikkerstand geduwd. Hierbij wordt de heupkop goed in de heupkom gedrukt, waardoor de heupen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Bovendien hebben kindjes zo negen maanden lang in de buik van hun moeder gezeten. Ook voor hen voelt het dus heel vertrouwd! De brede stand van de heupen heeft gelukkig ook geen nadelige invloed op de motorische ontwikkeling. Kindjes die wasbare luiers dragen gaan gewoon rollen, kruipen en lopen en zijn hierin niet trager dan hun leeftijdsgenootjes die wegwerpluiers dragen. 

 

Eerder zindelijk

Doordat baby’s met een wasbare luier om snel natte billen krijgen als ze plassen worden zij zich eerder bewust van plas- en poepmomenten. Hierdoor zijn deze kinderen gemiddeld een half jaar eerder zindelijk dan kinderen die wegwerpluiers dragen. Erg fijn voor je kindje, maar het scheelt jezelf ook heel veel tijd en wegwerpluiers. Ook al kost het gebruik van wasbare luiers in eerste instantie iets meer tijd doordat je ook moet wassen, door dit voordeel win je hier veel tijd terug in de peutertijd. 

 

Geld besparen

Op de lange termijn zijn wasbare luiers altijd goedkoper dan wegwerpluiers. Ook als je de waskosten meerekent en de duurdere merken aanschaft. Gemiddeld bespaar je €480 voor één kindje. Deze besparing kan voor één kindje zelfs oplopen tot €1450 als je de wasbare luiers zo goedkoop mogelijk aanschaft (Bron: Milieucentraal). Als de luiers voor meerdere kinderen gebruikt worden loopt de besparing steeds verder op. Hier staat echter wel tegenover dat de aanschaf van wasbare luiers om een eenmalige investering vraagt die anders is dan bij wegwerpluiers. Door de wat minder dure luiers te kopen kunnen deze kosten enigszins teruggebracht worden. Natuurlijk kun je de luiers of een cadeaubon ook vragen aan de kraamvisite bijvoorbeeld!

 

Last but not least

Wasbare luiers zijn gewoon onwijs leuk! Ze zijn er in allerlei kleurtjes en printjes en zijn echt super om te zien. Een waslijn vol met gekleurde wapperende luiertjes, wie wordt daar nou niet blij van?