Wat is de beste wasbare luier?

Wat is de beste wasbare luier?

Om maar met de deur in huis te vallen: dé beste wasbare luier bestaat niet. Althans hij bestaat wel, maar kan voor iedereen anders zijn. Er bestaat voor ieder kind wel een perfecte luier, en vaak zelfs meerdere! Er is alleen geen standaard luier te noemen die bij ieder kind perfect aansluit en voldoet aan de wensen van de ouder of verzorger. Er zijn wel veilige keuzes en keuzes die meer geschikt zijn voor de meer gevorderde wasbare luieraar.

Hoe ga je voor jezelf een keuze voor een bepaald type luier maken?

Als je niet zo’n lezer bent, kun je direct naar onze online luierkeuzehulp gaan om een concreet advies te krijgen op basis van jouw wensen. Onderaan deze blog staat ook een luier genoemd, die wat ons betreft in de buurt komt van ‘de beste luier’. Mocht je je goed willen verdiepen in de diverse optie, lees dan vooral verder!

Omdat de perfecte wasbare luier voor iedereen anders is, kun je jezelf een aantal vragen stellen. Hieronder staan enkele vragen die je kunnen helpen om een geschikt systeem of zelfs merk te vinden.

Vraag 1: Hoe oud is je kindje?

Ben je nog zwanger, of is je baby net geboren, dan kun je speciale newborn luiers overwegen. Deze zitten altijd wat mooier dan One Size luiers. Maar ook voor een newborn lukt het meestal prima om met een One Size luier te starten. Dat zit wat lomper, maar doet meestal wel z’n werk zonder dat je kindje er echt last van heeft.

Is je kindje al zo’n 5 kg of meer, dan is het meestal het verstandigst om de newborn luiers achterwege te laten en te gaan voor One Size luiers die tot zindelijkheid passen. One Size luiers en overbroekjes zijn in de meeste gevallen met drukknopen aan de voorzijde van de luier flink te verstellen. Een voordeel, want deze gaan lekker lang mee en hierdoor maak je minder kosten! In het begin zal het dan nog wel een beetje groot zijn voor je kleine baby, maar ze groeien reuzesnel!

Naast newborn en One Size luiers, zijn er ook enkele merken die luiers in verschillende maten verkopen. Deze passen dan bijvoorbeeld van 3-7 kilo netjes, als je kindje zwaarder wordt (en nog meer heerlijk babyspek aan de benen heeft) ga je voor een grotere maat. Het voordeel hiervan is dat er weinig stof over is dat je moet verkleinen, zo’n luier zit dus meestal compacter. Het nadeel is dat je meer kosten maakt, omdat er af en toe een nieuwe maat aangeschaft moet worden.

Is je kindje al wat ouder en zwaarder en weegt hij/zij 12 kg of meer, dan kan het een goede investering zijn om in plaats van een One Size luier een grotere maat te kopen. Zo heeft Hu-Da bijvoorbeeld de Junior luier die vanaf 8 kg past en in de praktijk tot ruim boven de 20 kg meegaat. Zeker als je kindje stevig gebouwd is en wellicht niet met 15 kg al zindelijk is, kan dit een goede uitkomst zijn.

Vraag 2: Zoek je een dagluier of nachtluier?

Ben je op zoek naar een luier voor overdag of voor ’s nachts? Of zoek je een luier die het allebei kan? Nachtluiers moeten over het algemeen meer vocht opnemen en zijn dus ook vaak wat dikker. Voor ’s nachts is een tweedelig systeem altijd de meest geschikte keuze. Luiers voor overdag kunnen wat slanker zijn en dan zijn ook de andere systemen geschikt zoals All-In-One luiers, pocketluiers en Snap-In-One luiers. Wil je een luier zowel overdag als ’s nachts gebruiken, kies dan een tweedelig systeem. Dus een voorgevormde luier (of eventueel een vouwluier) met een los overbroekje er overheen. Is je kindje al wat ouder en plast hij of zij echt veel, kijk dan eens naar de echte nachtluiers. Deze luiers zijn relatief groot en dik en daarom niet geschikt voor overdag. Voorbeelden zijn de Petit Lulu Maxi/Night en de Anavy Maxi/Night.

Petit Lulu Maxi/Night
Petit Lulu Maxi/Night luier 'Welterusten'

Vraag 3: Wil je 1 handeling uitvoeren of mogen het er meer zijn?

Bij het kiezen van een dagluier kun je jezelf vervolgens afvragen of je voor 1 handeling wil gaan bij het omdoen van een schone luier, of dat meerdere handelingen ook geen probleem zijn. Denk hierbij ook aan eventuele andere verzorgers zoals opa en oma die regelmatig op gaan passen of een medewerkster van het kinderdagverblijf die ook jullie wasbare luiers gaat gebruiken. Houd er rekening mee dat ééndelige luiers, en zeker All-In-One luiers en pocketluiers lekgevoeliger zijn, dan een tweedelig systeem waarbij er twee handelingen nodig zijn.

Ik wil maar 1 handeling uitvoeren:

Als je tijdens het omdoen maar 1 handeling wil uitvoeren, net zoals bij een wegwerpluier, zijn er een aantal systemen geschikt. Een AIO (All-in One) luier zal waarschijnlijk als eerste optie bij je opkomen en deze kan enorm geschikt zijn! Daarnaast zijn pocketluiers en SIO’s (Snap In One luiers) ook een goede optie. Als je de luiers namelijk al klaar voor gebruik maakt wanneer ze gewassen en gedroogd zijn hoef je voor het omdoen zelf maar 1 handeling uit te voeren. Het gaat echt net zo gemakkelijk als een wegwerpluier dus!

Als een pocketluier of AIO luier vies is gaat hij compleet de was in, je hebt voor iedere verschoonbeurt dus een hele schone luier nodig. Bij de SIO luiers kun je het overbroekje meerdere keren gebruiken en vervang je alleen de inleggers.

Ik vind het niet erg meerdere handelingen uit te voeren:

Als je het niet erg vindt om meerdere handelingen uit te voeren wanneer je een wasbare luier omdoet bij je kindje, kan je kiezen voor een systeem waarbij je eerst de luier (voorgevormd of een vouwluier) omdoet en daaroverheen draagt je kindje dan een overbroekje. De luier zelf is van materiaal gemaakt dat de plasjes (en waterige poepjes) op kan nemen en het overbroekje houdt dit natte gedoe dan tegen. Je voert dus twee handelingen uit en dat kan iets langer duren. Bij protesterende dreumesen bijvoorbeeld ;)

Wat handig is om te onthouden bij een tweedelig systeem is dat je de overbroekjes meerdere keren kan gebruiken. Wanneer het overbroekje van binnen alleen vochtig is geworden van de plas van je kindje kan je hem te luchten hangen (of zelfs even omspoelen of afnemen met een doekje) en bij de volgende verschoonbeurt alweer gebruiken. Je kan de dag dus doorkomen met maar 2 overbroekjes!

Vraag 4: Wil je een zo slank mogelijke luier of een luier die zoveel mogelijk vocht opneemt?

Bij wasbare luiers is het meestal zo dat hoe slanker de luier is, hoe minder vocht deze ook op kan nemen. En hoe meer vocht een luier op kan nemen, hoe dikker deze dus is. Het is wel zo dat wasbare luiers niet dikker worden naarmate er meer vocht in zit, dat is een groot verschil met wegwerpluiers. Hoewel schone wasbare luiers vrijwel altijd dikker zijn dan wegwerpluiers, zijn volle wasbare luiers lang niet altijd dikker dan volle wegwerpluiers. Als je liever een heel slanke luier wilt, dan moet je er rekening mee houden dat je deze wat vaker verschoont. Verschoon je het liefst zo min mogelijk, of lijkt een kleine lekkage je echt rampzalig, kies dan het best voor een wat dikkere (voorgevormde) luier met een flink absorptievermogen. Bijna alle luiers kun je overigens ook relatief eenvoudig ‘bijboosten’. Dit houdt simpelweg in dat je er een extra booster (of washandje/spuugdoekje) in legt, om het absorptievermogen weer met 20-100 ml te verhogen. Lekt de luier dus net iets te snel door, dan betekent dat gelukkig niet dat je direct een volledig nieuwe set luiers hoeft te kopen.

Volle Hu-Da luier op een volle wegwerpluier
Een verzadigde Hu-Da bamboeluier op een verzadigde wegwerpluier.

Vraag 5: Welk type sluiting heeft je voorkeur?

Wasbare luiers zijn verkrijgbaar met diverse soorten sluitingen. Klittenband en drukknoopjes komen het meest voor. Maar er zijn ook luiers die je vastzet met een luierklemmetje (of zelfs een old-school veiligheidsspeld) en luiers die je optrekt als een broekje.

Type sluiting

Voordelen

Nadelen

Klittenband

Traploos verstelbaar, snel te openen en sluiten

Slijtagegevoelig, moet dichtgevouwen voor het wassen, kinderen kunnen het relatief snel zelf open maken

Drukknoopjes

Lange levensduur, moeilijk zelf open te maken door baby’s

Is niet helemaal traploos verstelbaar

Luierklemmetje

Past altijd, houdt de luier simpel

Extra artikel nodig, minder snel te sluiten

Optrekmodel

Snel aan te trekken, ideaal voor oudere kinderen of protesterende kinderen

Inlegvel blijft bij het omhoog trekken soms minder goed zitten, bij een model zonder extra sluiting is het verschonen in het geval van ontlasting minder makkelijk

 

Vraag 6: Maakt het land van productie uit?

Net als het merendeel van de andere artikelen in je huis, komen ook wasbare luiers vaak uit China of andere Aziatische landen. Het land van productie zegt maar heel weinig over arbeidsomstandigheden en duurzaamheid, maar mocht je toch voorkeur hebben voor Europese productie, dan maakt dat de keuze voor een luier wel makkelijker. Het grootste gedeelte van de merken valt dan namelijk af. Mocht je weer willen weten over arbeidsomstandigheden en duurzaamheid in relatie tot de diverse productielanden, dan kun je de blogs over kinderarbeid en duurzaamheid eens lezen. 

Vraag 7: Wat vind je mooi?

Laten we eerlijk zijn, mooie luiers zijn mooi meegenomen toch! De wasbare luier is inmiddels uitgegroeid tot een echt fashion item. Er zijn talloze stijlen op de markt van effen wit, tot bonte kinderlijke prints, tot minimalistische designluiers. Neem naast alle praktische eigenschappen van een luier ook gewoon mee wat je zelf mooi vindt, of misschien wel wat je kindje mooi vindt. Zeker als je kindje al wat ouder is, kan het enorm leuk zijn om deze te betrekken bij het kiezen van de luiers. Je hoeft natuurlijk ook sowieso niet maar één type luier te kiezen! Je kunt best een weloverwogen keuze maken voor een veilige luier, maar daarbij ook wat mooie luiers uitkiezen waar je gewoon heel blij van wordt! Het ergste dat er kan gebeuren is dat je ze wellicht iets eerder moet verschonen;-).

Elskbar luier
Elskbar luier 'Grasses'

De luierkeuzehulp

Een heel goed startpunt in je zoektocht is de online luierkeuzehulp. Hierbij kun je van achter je eigen computer heel laagdrempelig een aantal vragen invullen, waarna er een concreet advies op je beeldscherm verschijnt. Natuurlijk kun je ook een gratis consult aanvragen, zodat je de luiers in het echt kunt zien en uitleg kunt krijgen van een ervaringsdeskundige. Zij helpt je dan verder op weg met het maken van een keuze. Tot slot is ook huren een optie. We verhuren complete pakketten voor pasgeboren en wat oudere baby’s, maar ook voor dreumesen en peuters. Zo hoef je niet te kiezen, maar kun je het eerst allemaal zelf gaan ervaren.

Is er dan echt geen ‘beste luier’?

Er zijn wel luiers die veel meer verkocht worden dan andere luiers, en er zijn luiers met veel positieve reviews. Dat zijn luiers die wij een veilige keuze noemen. Kwalitatief goed en met een pasvorm die bijna alle ouders en kinderen goed bevalt. De Hu-Da bamboeluier is zo’n luier. Weet je echt niet wat je moet kiezen en zie je huren niet zitten, dan is de Hu-Da luier een veilige keuze. Goede kwaliteit, zeer goede verhouding tussen pasvorm en absorptievermogen, goed te verkleinen voor pasgeboren baby’s en ons meest verkochte product, met ook nog eens honderden positieve reviews van ouders die de keuze al gemaakt hebben. Er moet nog wel een overbroekje overheen. Veilige keuzes op dat gebied zijn bijvoorbeeld Modern Cloth Nappies, Rumparooz en Lighthouse Supreme (als je kindje niet al te klein meer is).

Maar als je veilig saai vindt of voor jouw kindje het beste van het beste wilt, en de perfecte luier voor jullie situatie wilt vinden, dan zou ik gewoon lekker wat gaan proberen. Koop wat je mooi vindt, verkoop wat niet werkt en koop bij van de luiers waar je blij van wordt. Wasbare luiers zijn leuk!


Hu-Da bamboeluier 'Wit'

Geschreven door Ilka, eigenaar Nappy's.nl

Gerelateerde Producten