Uitkomst onderzoek wasbaar luieren

Een poos geleden vroegen wij jullie een aantal vragen te beantwoorden die betrekking hadden op het gebruik van wasbare luiers. De uitkomsten zijn verwerkt en geven nog wat meer inzicht in de beweegredenen en problemen die mensen hebben wanneer ze wasbaar gebruiken. De antwoorden van 24 wasbare luier gebruikers zijn in dit artikel verwerkt. Hierbij een eerste kijkje in de uitkomsten van ons onderzoek!
 

Wanneer en waarom ben je begonnen met wasbaar?

 
Wat mij meteen opviel aan de resultaten is dat 39% van de mensen die mee heeft gedaan aan ons onderzoek, tussen de 0-3 maanden na de geboorte van hun kindje is begonnen met het gebruiken van wasbare luiers. Van deze groep deed 13% dit vanaf dag 1, de meesten (87%) wachtten totdat het naveltje genezen was of totdat de baby geen meconium als ontlasting meer had. Van de ondervraagden startte 9% toen hun kindje tussen de 3 en 6 maanden oud was. Tussen de 6-12 maanden is 30% van de mensen gestart, dit is nog best een grote groep. Nog eens 9% startte toen hun kindje tussen de 12 en 18 maanden oud was. Van de ondervraagden had 57% vooroordelen over wasbare luiers tegenover 43% die dit niet had. Persoonlijk had ik verwacht dat dit verder uit elkaar zou liggen.
 
De redenen dat mensen beginnen met het gebruiken van wasbaar liggen enorm uit elkaar. Ik heb het geprobeerd vast te leggen in een aantal categorieën. De meesten, 35%, doen het voor het milieu. Maar ook 22% doet het vanwege de financiële voordelen, 13% doet het om een combinatie van beide. Ook allergieën (4%), alle voordelen die er zijn (22%) en de combinatie van de voordelen voor het milieu en de chemicaliën die in wasbaar niet aanwezig zijn (ook 4%) worden als redenen genoemd.
 
Wat mij ook enorm verbaasde was het feit dan maar liefst 70% van de ondervraagden de overstap of start van wasbaar fijn heeft ervaren. In die gevallen ging het zoeken naar een fijn systeem, goede was routine etc. erg geleidelijk. Bij 30% van de mensen ging dat iets minder gemakkelijk. Veel mensen noemen dat lekkages roet in het eten gooien.
 

Fulltime wasbaar luieren, of niet?

 
Van alle ondervraagden gebruikt 83% fulltime wasbare luiers. Dat betekent dus dat ze overdag, in de nacht en ook onderweg wasbaar omdoen bij hun mini’s. Slechts 17% kiest ervoor om een combinatie van wasbaar en wegwerp te gebruiken. Onder deze groep gebruiken veel mensen bij het weggaan of voor de nachten wegwerp. Ook leuk: 87% gebruikt ook wasbare zwemluiers tegenover 13% die dat niet doet.

Ook bij de billendoekjes gebruikt 13% een combinatie van wasbaar en wegwerp. Het merendeel, 65%, gebruikt alleen maar wasbare billendoekjes en 22% gebruikt alleen wegwerp doekjes.
  

Waar let je op?

 
Wat wij ons ook afvroegen is waar anderen op letten wanneer ze een wasbare luier gaan kopen. Wat is nou echt het meest belangrijk? Met 43% bleek de pasvorm het meest belangrijk, hieronder valt ook het feit dat veel mensen kiezen voor een slanke luier. Het absorptievermogen vond 26% van de ondervraagden het meest belangrijk. In samenhang hiermee: 22% vindt de prijs in verhouding tot het materiaal het meest belangrijk en 9% vindt de prijs-kwaliteitverhouding het belangrijkst.
 

Kleine wasjes, grote wasjes

 
En dan nu hetgeen mij erg bang maakte: het wassen. Want eerlijk is eerlijk, ik dacht echt dat ik hele dagen aan het wassen zou zijn. Ook uit de resultaten blijkt dat dit allemaal ontzettend meevalt. De meerderheid, 39%, wast om de drie dagen. Een iets kleinere groep van 35% wast om de 1 a 2 dagen, deze mensen gaven aan geen heel vast was rooster te hebben. Zij draaien een luierwas wanneer dat het beste uitkomt. Een kleine groep van 13% wast om de dag. Ook wast 13% van de ondervraagden om de 4 dagen. Grappig detail: in 78% van de gevallen doet de mama de luierwas, in 22% van de gevallen doen beide ouders het en in 0% van de gevallen is het de papa die altijd de luierwas op zich neemt. Tipje voor de papa’s: dit is een klusje dat zo klaar is, ik doe liever dit klusje dan dweilen ofzo ;)
De mama’s ruimen in 57% van de gevallen ook alles op. Bij 43% van de ondervraagden wordt dit samen of om de beurt gedaan. Ook hier is er geen één papa die het opruimen op zich neemt.
 
Dit was nog niet alles trouwens, we hebben nog vragen gesteld omtrent jullie favorieten en tips die anderen zouden kunnen helpen. Om het een beetje overzichtelijk te houden hebben we alles opgedeeld in 3 artikelen, de overige 2 zullen op de komende blog-dinsdagen online komen. Mocht je in de tussentijd met vragen zitten of tips nodig hebben: neem dan zeker contact met ons op via Whatsapp, mail of telefoon OF boek een consult met een van onze consulenten.
 
Liefs,
Alicia, team Nappy’s.nl