Wasbaar luieren met: Vouwluiers!

Hoewel de meeste mensen schrikken wanneer je begint over wasbare luiers zal jij er vermoedelijk al niet meer het beeld bij hebben dat er geschrobd moet worden met de hand. Dat mensen die nog nooit een wasbare luier hebben gezien dit nog wel zo zien blijkt uit de hilarische reacties die ik zo af en toe voorbij zie komen op Facebook. Wanneer er een topic wordt gestart over wasbare luiers zijn de reacties heftig, maar ook redelijk grappig om te lezen voor de mensen die er wel al het een en ander vanaf weten. Zo lijkt men te denken dat wasbare luiers vies zijn en dat het vooral veel gedoe oplevert, want vroegah… Gelukkig zitten we inmiddels in het jaar 2017 en zijn er hele gemakkelijke systemen te krijgen. Maar er is dus nog steeds wel een manier van ouderwets luieren die het vooral goed doet omdat de prijs ervan lekker laag ligt en de luiers erg veelzijdig zijn. Ik vertel je er alles over!
 

Lekker oldschool!

 
Wasbaar luieren kan dus nog wel net als vroeger, het wassen blijft gelukkig wel net zo gemakkelijk als met de nieuwerwetse systemen: de wasmachine doet het zware werk. Als je weinig budget hebt of gewoonweg niet zoveel geld uit wil geven aan wasbare luiers kan je dus kiezen voor vouwluiers. Ik ben ermee begonnen trouwens, een setje prefolds en twee overbroekjes hebben mij enthousiast gekregen. Prefolds zijn dus 1 soort vouwluiers die verkrijgbaar zijn bij Nappy’s.nl. Daarnaast zijn er hydrofiele luiers en strikluiers te koop in de webshop!
 

Prefolds: katoen of bamboe

 
Van Popolini zijn er katoenen prefolds te koop in 3 verschillende maten. De maat pas je weer aan aan het plasgedrag en gewicht/grootte van je kindje. Een prefold is eigenlijk een soort dikke hydrofiele luier die meerdere lagen stof bevat en qua formaat wat kleiner is dan een normale hydrofiele luier. Je kan de prefolds op hele fancy manieren vouwen, maar je kan er ook voor kiezen om hem simpelweg als een drieluik (padfold) op te vouwen. Je gebruikt prefolds in combinatie met een overbroekje en eventueel een booster. Als je de prefold gevouwen hebt kan je hem als inlegger in een overbroekje leggen, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om de prefold te gebruiken als inlegger in een pocket-luier. En dat is dus de manier waarop ik ze het liefst gebruik! Kies je ervoor om de prefold fancy te vouwen zijn Snappi’s onmisbaar, deze vervangen namelijk de veiligheidsspeld van vroeger. Je zet de luier hiermee op een veilige manier vast!
 
Nappy’s.nl verkoopt ook bamboe prefolds van Petit Lulu welke in drie kleuren te koop zijn: naturel, babyblauw en lichtroze. Deze prefolds zijn gevouwen te gebruiken totdat je kindje ongeveer 10 kilo weegt, daarna kun je ze nog wel gewoon als padfold gebruiken en los in een overbroekje of pocketluier leggen. Ze bestaan uit twee lagen. De bovenste laag is voor 80% van katoen gemaakt en voor 20% van polyester. De onderste laag is gemaakt van 60% bamboe en 40% katoen, hierdoor kan de luier best wat opnemen!
 

Hydrofiele luiers: meer veelzijdigheid kan bijna niet

 
Back to basic ga je met hydrofiele luiers. Dit zijn dus echt die old school luiers waar je oma misschien wel mee luierde. Hydrofiele luiers gebruik je vast in het dagelijks leven met een kindje al vaak genoeg, maar als luier doen ze dus ook prima dienst. Voor een newborn zijn ze superfijn in gebruik, maar ook voor een dreumes of peuter doen ze hun werk nog hartstikke goed in combinatie met een booster. Ik gebruik ze ook weleens als booster in een pocket luier wanneer mijn boosters op zijn trouwens, je kan er echt alle kanten mee op! Ook de hydrofiele luiers gebruik je in combinatie met een overbroekje en met een Snappi zet je je vouwcreatie goed vast. Omdat hydrofiele luiers op heel veel manieren te vouwen zijn kan je er alle kanten mee op en kan je spelen met de plek waar de luier het meeste op kan nemen. Voor een jongetje vouw je de luier vaak anders dan bij een meisje.
 
Nappy’s.nl verkoopt hydrofiele luiers van Jollein in mooie kleuren en hele toffe prints. Daarnaast kan je nog kiezen voor de katoenen variant (deze koop je per 6 stuks) of de bamboe versie (deze gaan per 4).
 

Strikluiers: past bij ieder kind!

 
Bij Nappy’s.nl kan je katoenen strikluiers van Popolini kopen. Strikluiers zijn ook weer op veel manieren te vouwen en zet je vast met lint dat aan de luier zit, een Snappi is hierbij dus niet nodig. De voordelen van strikluiers zijn dat ze erg comfortabel zitten bij je kindje, ze zijn goedkoop in aanschaf en ze zijn ook weer op verschillende manieren te vouwen. Daarnaast passen ze bij newborns, grotere baby’s, dreumesen en peuter-pubertjes. Een nadeel is wel dat ze niet veel opnemen, dit is makkelijk te verhelpen door het toevoegen van (het liefst) een bamboe-booster die flink wat op kan slurpen.
 

Vouwluiers in het kort!

 
Nu even in het kort: vouwluiers gaan lang mee! Prefolds koop je dus per maat (wij gebruiken nog altijd maat 2 + een booster voor Mila), maar strikluiers en hydrofiele luiers gaan de hele luierperiode mee. De aankoopkosten liggen lager dan bij andere luiersoorten wat deze manier van wasbaar luieren budgetvriendelijk maakt. Nadelen bij het gebruiken van vouwluiers zijn het feit dat je moet vouwen en dat je vaak nog wel boosters aan moet schaffen wanneer je kindje meer gaat plassen. Het probleem met vouwen zou je kunnen verhelpen door dit te doen wanneer je de luiers, schoon en wel, op gaat ruimen na je wasroutine. Het is dus een afweging die je voor jezelf moet maken: ga ik voor makkelijk of voor goedkoop? Ik wil hierbij wel de kanttekening maken dat prefolds vouwen bij mij even lang duurt als het inklikken van de inleggers bij voorgevormde luiers en het dichtvouwen hiervan, maar ik kies dus niet voor de fancy manier van vouwen! Kies je voor vouwluiers is het overbroekje van groot belang: als de pasvorm hiervan niet optimaal is kunnen er lekkages ontstaan.
 
Gebruiken jullie vouwluiers?
 
Liefs,
Alicia


 


Page Speed