Waarom wasbare luiers altijd goed passen

Waarom wasbare luiers altijd goed passen

Alweer nieuwe kleren?!

Even omkleden na het ontbijt, inmiddels vaste prik. Boterhammen met kleverige substanties zorgen ervoor dat de broekjes helaas niet meer de hele dag meegaan. Ik neem Suze mee naar boven en kijk in de kast. De eerste broek is te klein. De tweede ook. Ik check de maten van de broekjes. Hmmmm. Tijd voor nieuwe kleertjes. Voor m’n gevoel heb ik niet al te lang geleden nog nieuwe kleren gekocht voor haar. Als ik nu alweer nieuw moet kopen is dat niet echt duurzaam…. 

Passen de luiers nog?

Met de gedachte dat meer moeders dit hebben (tenminste dat gok ik dan), kijk ik regelmatig op marktplaats. Kleertjes tweedehands kopen is geen probleem. Ze zijn mooi, vaak nog ongedragen en zelfs áls ze gedragen zijn kunnen ze vaak nog een ronde mee. Nu ze zo groeit zou je denken dat de luiers inmiddels ook niet meer passen… 

Luier maten

Wasbare luiers heb je in allerlei soorten en maten. Zo heb je newborn luiertjes, de ‘normale one size’ luiers en ook plus size. Suze heeft vanaf het begin de ‘gewone’ maat, meestal te gebruiken vanaf ongeveer 4 kg. Dat was in het begin een flink pakketje, al zag het er schattig uit. Inmiddels weegt ze meer dan het dubbele en past ze dezelfde luiers nog steeds. Als ze straks hiervan het dubbele weegt zal ze deze zelfde luiers misschien nog net aanpassen. Ik hoor je denken: HOE DAN?! 

Perfect pasmaatje

In plaats van allemaal verschillende maten zoals bij pampers, heb je maar een luiermaat nodig. Waar je je bij pampers afvraagt wanneer je moet switchen, is die vraag hier dus overbodig. Ook het probleem dat je pampers te klein of toch te groot zijn (en je dus een restant aan luiers overhoudt) heb je met wasluiers nooit. Heerlijk toch! 

Verstelbaar

De luiers zijn voorzien van drukknoopjes die je kan gebruiken om de luier perfect te laten aansluiten op de billen/beentjes van je baby. Dat kan zowel in de lengte als in de breedte. Soms kun je de luier met klittenband verstellen (breedte), dit is net wat je fijn vindt.  De knoopjes hoe groot je de luier om de billen wilt hebben, liet ik standaard hetzelfde. De knoopjes hoe strak de luier aan de zijkanten zat varieerde soms. Beide zijn dus aanpasbaar aan de maat van jouw baby.

De kleinste stand heb ik de eerste maanden gebruikt, en paste prima. (Ondanks dat Suze niet superklein was, waren newborn luiers misschien mooier geweest om dat minikontje de eerste weken. Dat is natuurlijk een keuze die je zelf maakt*). Na 1,5 maand merkte ik dat Suze soms wat striempjes had. Ik deed de luier blijkbaar te strak. De zijkanten klikte ik wat losser en het probleem was verholpen. Pas met 5 maanden maakte ik de luier een klikje groter. Inmiddels is ze zo’n 10 maanden en past deze stand nog steeds geweldig.

Bamboozle kleinBamboozle Middel Bamboozle Groot

Rumparooz KleinRumparooz MiddenRumparooz Midden

Op de foto zie je twee verschillende merken. Een voorgevormde luier van Totbots (bamboozle) en een overbroekje van Rumparooz. 

Duurzaam

Duurzamer kan eigenlijk niet. Je koopt een luierpakket wat goed bij je baby past. Door te stellen heb je altijd een luier die mooi past en goed absorbeert (zie de vorige blog). Je hoeft niet te balen dat je luiers te klein zijn en je andere moet kopen, want je kan ze gewoon verstellen als het nodig is. Ook de overbroekjes zijn verstelbaar en gaan dus de hele luierperiode mee. 

Nieuw niet nodig, tenzij...

Nieuwe luiers? Nee hoor, niet nodig. Om blij van te worden, al lonken de nieuwste printjes natuurlijk wel! Ach, soms heb je misschien tóch nog even een of twee broekjes extra nodig...nietwaar? 

*  Is je baby te vroeg geboren of om een andere reden heel klein, dan zijn newborn luiers zeker het overwegen waard. Doordat de meeste mensen deze luiers relatief kort gebruiken, zijn deze vaak na gebruik nog makkelijk te verkopen.