Uitkomst onderzoek wasbaar luieren: Deel 3

hurDeel 3 en tevens het aller, aller, allerlaatste deel van de blogs over onze onderzoeksresultaten. Aan dit laatste deel heeft de (misschien beginnende) wasbare luier-gebruiker het meeste: hier vind je dé tips die ook bij jullie voor het succes zullen zorgen. In onze vragenlijst hebben we namelijk gevraagd te delen wat de ultieme tip is. Want eerlijk: we kennen allemaal de voordelen, maar de nadelen zullen ook bij velen bekend zijn. Wat ik ook goed kan begrijpen is dat je na lekkage nummer ‘net-iets-te-vaak’ even geen zin meer hebt in de wasbare luiers. Want die lekkages komen ook altijd op van die momenten dat je #momlife (of #dadlife) een minuscuul beetje tegenvalt.
 
Vandaag ga ik dus jullie reddende engel zijn: in dit artikel vind je alle tips die ervoor zorgen dat jij in de toekomst niet zevenendertig keer de outfit van je mini hoeft te verschonen. Ik heb ze voor het gemak opgedeeld in een paar categorieën. Want zo is het vet handig om een aantal handelingen te verrichten of wellicht over een paar zaken na te denken voordat de kleine er is. Of wanneer de kleine er al is maar je nu toch overweegt te starten met wasbaar. Het echte werk begint natuurlijk pas tijdens het luieren zelf, daarvoor vind je dus de meeste tips!
 

Dit wil je weten voordat je begint met wasbaar luieren

 
Deze tip kwam echt enorm vaak voor: koop niet alles in 1x. En zeker niet tijdens de zwangerschap. Want je weet natuurlijk nog niet helemaal hoe je mini het geboortekanaal zal verlaten. Sommige baby’s hebben lekker veel spek, anderen lekker wat minder en je hebt er nog een heleboel vormen en maten tussenin. Alhoewel ik de koopgekte tijdens de zwangerschap heel goed kan begrijpen (lees: ik heb teveel dingen ongebruikt weer opgeborgen) is het gewoon zo mega zonde om luiers aan te schaffen die vervolgens helemaal niet netjes blijken te zitten bij jouw kindje!
 
Boek een consult! Dit is leuk om als voorbereiding tijdens je zwangerschap te doen, maar minstens net zo handig als je baby al geboren is en je meer info wilt. Nappy’s.nl geeft ook consulten, helemaal gratis zelfs, mocht je dat nieuws gemist hebben. Onze consulenten zijn ervaren mama’s die jou precies kunnen vertellen waar je op moet letten en welke fijne merken er te koop zijn in de webshop. Tijdens een consult kun je vragen stellen, luiers bekijken en voelen hoe zacht de stof nou echt is. Persoonlijk kan ik je alleen maar aanraden om een consult te boeken bij een Nappy’s.nl consulent bij jou in de buurt, maar mocht je er toch voor kiezen het bij een ander te doen geef jezelf dan de tijd om na te denken over de berg aan info! En bekijk en vergelijk alles gerust online, er zijn zoveel merken te koop!
 
Ook kan je luiers huren, zo kan je de luiers een poosje proberen in het ‘echie’. Ook dit kan bij Nappy’s.nl, je kunt je eigen ‘pakket’ samenstellen aan merken en soorten luiers. Super fijn: na een paar keer luieren met een bepaalde luier merk je vanzelf of je de pasvorm en absorptie fijn vindt. Je hebt dan de kans om tegen een redelijk laag bedrag de luiers te gebruiken en meerdere merken te proberen. Past het niet bij jullie? Geen probleem: je blijft niet met luiers zitten die niet gebruikt worden. Ben je er tevreden over? Top: nu kan je overwegen om de luiers aan te schaffen.
 
Oké: er zijn keuzes gemaakt en je wilt overgaan tot kopen. Dit kan ook tweedehands! Hartstikke duurzaam en fijn voor je portemonnee. De meeste luiers gaan best een aantal rondes/kindjes mee namelijk. Wij kozen ervoor om alles nieuw aan te schaffen omdat de luiers minstens nog een baby mee mogen in ons huisje. En nee: dit is geen verkapte baby-aankondiging hihi ;)
 

Handig om te weten tijdens het wasbaar luieren

 
De luiers zijn aangeschaft en een keer of drie gewassen zodat ze lekker kunnen absorberen. Wat moet je, wat de invullers van onze enquête betreft, nou echt weten? Onder andere dat de poepvlekken in de luiers die de wasmachine er niet uitkrijgt wel, op wonderbaarlijke wijze, verdwijnen als je ze nat in de zon hangt. Jup, echt waar. Die zon is top en net zo gratis als onze consulten. Heilwolle is niet net zo gratis als onze consulten maar schijnt wel net zo top te werken als de zon. Fijn bij kapotte billen door bijvoorbeeld tandjesleed. Het creëert wat ruimte tussen de bips en de luier, zodat de huid kan herstellen. Nog wat korte tips zijn:
 
- Laat de luieremmer open staan. Gek genoeg ruik je dan dus veel minder dan wanneer die emmer af en toe open moet.
- Wees niet zo streng voor jezelf als je bij de tiende lading diarree in de wasbare luier naar een wegwerp variant grijpt. Elke wasbare luier die je gebruikt is er één! You’re doing fine!
- Vergeet ook niet dat al het begin lastig is. Lekker hoor, Alicia smijt weer met dooddoeners, maar het is wel heel erg waar. Als je eenmaal het juiste systeem en een fijne wasroutine hebt wil je niet meer anders!
- Over die wasroutine gesproken: die moet wel echt goed zijn. Als de luiers niet goed schoongewassen worden hoopt het vuil zich namelijk op en dat is niet zo prettig voor babybillen, dreumeskontjes en de peuterbibs.
- In de Facebookgroepen over wasbare luiers (Wasbaar Nederland en Wasbare Luiers) kun je ook ouders om adviezen vragen. Handig voor wanneer je op zoek bent naar meningen en tips die niet in dit artikel te vinden zijn ;)
- Wasbare luiers mogen best laag gedragen worden door je kindje, zéker niet zo hoog als je een wegwerpluier omdoet.
- Een kindje dat wasbaar draagt heeft een lekkere dikke kont door de luier, houdt daar rekening mee als je kleding gaat kopen. Leggings en wijde/baggy broekjes doen het enorm goed!
- Voor de rompers geldt hetzelfde, maar hier is wel een handige tool voor: de romperverlenger. Klik je zo *hatseflats* tussen de uiteinden van de rompers waardoor er een stukje meer ruimte is voor die dikke luierkont!
 
Heb jij nog aanvullende tips? Laat ze zeker achter in de comments!
 
Liefs,
Alicia team Nappy’s.nl