Groene voornemens voor 2018

De meeste mensen doen niet meer aan het hebben van goede voornemens heb ik het idee. Veel hipper is het om ze niet te hebben lijkt het wel. Op persoonlijk vlak heb ik ze ook nauwelijks, heel hard roepen dat ik wil afvallen gaat er niet voor zorgen dat ik die babyvetjes, die er tijdens de zwangerschap (in 2015, oeps) aangroeiden, ineens wél ga verliezen. Zakelijk/schoolwise gezien heb ik wel goede voornemens voor het nieuwe jaar, meer doelen die ik wil behalen eigenlijk. In principe hoef je niet te wachten tot er een nieuw jaar aanbreekt om je voornemens of doelen te verwezenlijken, alhoewel ik me wel kan vinden in zulk uitstelgedrag.
 

Wat neem je mee het nieuwe jaar in?

Toch is de start van een nieuw jaar wel een mooi moment om terug te kijken naar de afgelopen 365 dagen. Welke fouten zijn er gemaakt? Maar ook: wat voor moois hebben we meegemaakt dit jaar? En wat wil je ‘meenemen’ het nieuwe jaar in? Iets dat ik persoonlijk graag meeneem het nieuwe jaar in past vast ook bij een hoop van de blog-lezers: duurzamer leven. Eenmaal bewust van de nadelen van wegwerpluiers stapte je misschien wel (deels) over op wasbare luiers. Hoewel er nog talloze andere voordelen zijn, vinden zowat alle gebruikers van wasbaar het een fijne gedachte dat zij hiermee minder afval produceren.
 
Net als dat er verschillende soorten wasbare luiers zijn kun je talloze manieren bedenken om duurzamer te leven; het moet een beetje bij je passen. Duurzaam leven klinkt ook ingewikkeld, maar dat hoeft het dus helemaal niet te zijn. Ieder puntje dat je aanpakt maakt al een verschil, je hoeft niet meteen je hele leven om te gooien en in een zelfvoorzienende hut te gaan wonen. Al klinkt mij dat als muziek in de oren ;) Ik wil je graag helpen 2018 duurzamer te starten, misschien heb je iets aan onderstaande ideetjes!
 

Groen doen met wasbaar

Ik ga er voor het gemak vanuit dat je geïnteresseerd bent in het gebruiken van wasbare luiers. Misschien gebruik je ze zelfs al. Super! Volgens Milieucentraal ‘maakt’ een kindje dat wegwerpluiers draagt 22 kilo per maand aan afval. Alle wegwerpluier-kontjes samen maken voor maar liefst 144 miljoen (!!!) kilo aan afval. Laat dat even op je inwerken. Naast het feit dat het ongeveer 500 euro per kind bespaart en veel liever is voor de babyhuid maakt het dus een verschil van 264 kilo afval (per kind, per jaar) als je fulltime wasbaar gebruikt. Ook zorgen wasbare luiers voor 1,7 tot 3 keer minder CO2 uitstoot dan wegwerpluiers. Tweedehands wasbare luiers of de nieuw gekochte luiers voor meer dan 1 kindje gebruiken is milieutechnisch (en financieel) gezien ook een heel goed idee! Ook als je het wassen meetelt zijn wasbare luiers een stuk vriendelijker voor het milieu.
 
Eenmaal overgestapt naar wasbare luiers lijkt de stap naar andere wasbare producten ook ineens minder gek. Heb je al eens nagedacht over wasbare zoogcompressen, maandverband, een menstruatiecup of bijvoorbeeld wasbare schijfjes waarmee je make-up kan verwijderen? Herbruikbare zakjes voor het meenemen van groente en fruit in de winkel, of simpelweg geen zakje (zoals ik nu altijd doe) is ook zo’n gek idee niet!
 

Weggooien? Tuurlijk niet!

Als zelfs één van de pups uit Mila’s favoriete programma het begrijpt, moeten wij als volwassenen het ook kunnen snappen. De pup zegt namelijk “Weggooien? Tuurlijk niet!” en hergebruikt materialen. Nou snap ik ook wel dat je de schil van een banaan of de verpakking van een reep chocola niet echt gemakkelijk kan hergebruiken. Maar, wat je wel kan doen is niet al je afval in 1 bak kieperen. Schillen van fruit, theezakjes, andere etensresten: gooi ze in de GFT! Voor dit soort afval is het handig om een apart bakje op bijvoorbeeld het aanrecht neer te zetten. Papier, glas en plastic (hierbij mogen vaak ook drankverpakkingen en blikverpakkingen) kan je gemakkelijk scheiden van elkaar door aparte bakken neer te zetten en die bijvoorbeeld 1x per week te legen. Zo gaat er een stuk minder afval de vuilnisbak in! Kapotte apparaten, verfresten, textiel, etc kan je natuurlijk inleveren bij de milieustraat. Kleine moeite, groot verschil!
 

Team minder vlees!

1 dag geen rundvlees eten bespaart evenveel water als je verbruikt voor een maand lang douchen. Jup, echt waar! Voor het wow-effect begin ik natuurlijk met deze stelling. Veel mensen hebben namelijk geen idee. Die douchen wat minder lang ofzo. Wat dus qua waterbesparing veel effectiever blijkt is het laten staan van een stukje vlees. Afgezien van het waterverbruik zijn de uitlaatgassen van die dieren en de ontbossing voor het voedsel voor de dieren die wij vervolgens gaan opeten ook niet echt top. En dan heb ik nog niets gezegd over het feit dat koeien vrienden zijn, geen voedsel. Maar dat zal voor iedereen anders liggen. Wij eten bijna geen vlees meer, sporadisch weleens. Ik denk dat het ook niet nodig is dat mensen helemaal geen vlees meer eten, een vermindering kan al een groot verschil maken. Gewoon proberen dit jaar: 1x per week geen vlees, maar een lekkere veggie pasta ofzo!
 

Sorry shopaholics: koopstop!

Consuminderen noemen ze het op een fancy manier volgens mij. Het betekent eigenlijk dat je gewoon niet zo absurd veel koopt. Beperk je tot wat je echt nodig hebt. Nou probeer ik dat oprecht te doen, maar kleding kopen voor Mila is echt mijn zwak. Ze heeft echt wel meer kleding dan ze nodig heeft. En dan niet in het extreme hoor, maar een jurkje, speciaal gekocht voor kerstmis, lijkt mij nou niet echt een object dat nodig is. Het is een beetje een work in progress-dingetje voor mij dus. Minder kopen kan je gemakkelijk toepassen op zo’n beetje alles. Kleding, eten, accessoires, noem het maar op. Sommige dingen kan je ook huren trouwens, of lenen van vrienden. Denk dan aan tijdschriften, boeken of een statafel. Als je koopt kan je overwegen tweedehands te kopen. En check waar je producten vandaan komen en waarvan ze gemaakt zijn. Financieel gezien niet altijd haalbaar voor iedereen, tegen dat puntje lopen wij aan als we kritisch naar ons eten kijken. Het gaat ook niet om ALLES in 1x omgooien, maar rustig bekijken naar wat jullie gezin wel effectief kan aanpakken!
 

Alle kleine beetjes helpen

Er zijn nog talloze andere manieren om duurzamer te leven. Toch simpelweg letten op het waterverbruik, de verwarming minder vaak aanzetten en dan ook niet meteen vet hoog, koop eten lokaal of verbouw het zelf. Haal stekkers uit het stopcontact als je iets niet meer gebruikt. En zoek dan meteen op wat voor stroom je verbruikt! Ledlampen zijn ook een goed idee trouwens! Daarnaast heb je nog grote aankopen zoals een elektrische auto of zonnepanelen, maar die zullen voor de meeste gezinnen niet haalbaar zijn. Schoonmaakmiddelen en wasmiddel kun je ook duurzaam vinden, let wel goed op! Niet alle producten zijn zo duurzaam als het etiket aangeeft, dat geldt voor alles eigenlijk. En echt, er zijn vast nog meer manieren om duurzamer te zijn, Google is you’re friend!
 
Happy new year lieve blog-lezers! Hoe duurzaam wil jij zijn in 2018?
 
Liefs,
 
Alicia, team Nappy’s.nl