Eerste Hulp bij Wasbare Luier-issues!

Dat wasbaar luieren met wat problemen gepaard kan gaan, blijkt uit de noodkreten die te lezen zijn binnen de besloten Facebook-groep waarvan ik deel uitmaak. In die groep zitten hordes enthousiaste moeders die aan het wasbaar luieren zijn geslagen en soms blijkt dat iets minder gemakkelijk dan gedacht. Meest genoemde probleem? L E K K A G E. Dit is dan ook meteen de reden waarom ouders vaak snel de handdoek in de ring willen gooien, terwijl het vaak gemakkelijk op te lossen is. Nou wil ik je helemaal niet ontmoedigen! Mocht je dit stuk lezen omdat je wil starten of recent gestart bent: ook ik begon met dagelijkse lekkages. En dat is helemaal goed gekomen! Ik bespreek graag de meest gemaakte fouten en geef DE beste tip om zulke lekkage fouten te voorkomen.
 

Druk op de luier?

 
Als je last hebt van lekkage liggen er vier opties enorm voor de hand: druk, te weinig absorptie, materiaal dat traag absorbeert of een verkeerde pasvorm. Ga ze alle vier af en je vindt vast de oplossing voor je probleem! De makkelijkste is nagaan of er misschien kleding erg strak zit, vaak is dit een romper. Rompers zijn vaak nauwsluitend en een wasbare luier kan best een dik pakket zijn. Doordat de romper dan strak om de onderkant heen zit oefent dit druk uit op de luier en wordt de urine ‘gedwongen’ naar de zijkanten te bewegen waardoor er snel lekkages ontstaan. Bij ons passen de rompers van HEMA en Wibra heel netjes, ook om de wasbare luiers. Mocht dat voor jouw kindje anders zijn kun je romperverlengers bestellen bij Nappy’s.nl, je vindt ze hier!
 

Te weinig absorptie? Hoe snel absorbeert de luier?

 
Geen last van druk? Bekijk dan eens of de luier helemaal verzadigd is wanneer het lekken begint. Met ‘helemaal verzadigd’ bedoel ik eigenlijk gewoon: is de luier helemaal nat, of plaatselijk doorweekt (jongetjes slagen erin om de luier vooraan doorweekt te plassen, terwijl de luier achteraan nog droog is)? Wasbare luiers verschoon je over het algemeen iets eerder dan een wegwerpluier, maar zijn er een uur na de verschoning lekkages dan geeft dit toch wel aan dat er iets niet goed gaat. Daarnaast verschonen wij onze peuter eigenlijk helemaal niet zo gek vaak, bedenk ik me nu ineens. Anyways, als de luier helemaal verzadigd is kan je 2 dingen doen. 1: ga opzoek naar een materiaal dat meer kan absorberen. 2: boosten die handel! Eigenlijk kan je met optie twee beide handelingen verrichten, namelijk kiezen voor een booster die flink kan opnemen. Zoals bamboe of hennep bijvoorbeeld.
 
Let er ook op dat sommige materialen trager absorberen dan andere. Bamboe is zo’n trage slurper. Van snel naar traag qua absorberen: microvezel, katoen, bamboe, hennep. In zo’n situatie is er genoeg absorptievermogen maar kan de luier het niet snel genoeg opnemen en gaat de urine een andere weg zoeken. En die ‘andere weg’ zorgt dan weer voor natte broekjes. Hoe je dat oplost? Leg een katoenen hydrofiele washandje bovenop de luier/booster of plaats de traag absorberende booster onder een sneller absorberende booster. Dan wordt alles gewoon meteen opgenomen en kan het daarna rustig de tragere bamboe of hennep laag intrekken.
 

 Is de pasvorm goed?

 
Geen druk EN geen volledige absorptie? Is de pasvorm dan wel juist? Voor mij is het een beetje lastig beoordelen zo vanachter mijn scherm. De basisprincipes die ik wel mee kan geven zijn: alles moet aansluiten maar er mogen op de buik 2 vingers tussen passen en bij de beentjes 1 vinger. Als je dit aanhoudt gaat het natuurlijk niet altijd helemaal goed, per bouw en plasgedrag verschilt het natuurlijk enorm. Sommige baby’s plassen namelijk meer dan sommige peuters en het ene kindje is natuurlijk breder dan de andere. De ene luier valt zo ook weer breder dan de andere. Er zit zoveel verschil in dat ik durf te zeggen dat er voor ieder kindje een goede wasbare luier te vinden is. Als voorbeeldje: Petit Lulu valt wat smaller dan de Bamboozle van TotsBots. Als jouw kindje een te brede luier draagt kan het zijn dat het lekker daardoor veroorzaakt wordt. Met een smallere luier zou je dit gemakkelijk op kunnen lossen. En ook: sommige kindjes blijven alleen droog als het overbroekje dubbele lekgootjes heeft. Je moet het net even weten, maar dan is het zo gemakkelijk!
 

DE tip? Boek een consult!

 
Mocht je nog niet begonnen zijn, of wil je weten waar je nog meer op kan letten, dan zijn er vanuit Nappy’s.nl consulenten die je goed op weg kunnen helpen. Nieuw is dit concept natuurlijk niet, maar enorm handig wel. Wat wel nieuw is, is dat Nappy’s.nl werkt met een vaste vergoeding voor het geven van consulten. Zo hoeft de consulent dus nooit iets te verkopen voordat er een vergoeding gegeven wordt. Geeft vast wat minder druk dachten wij! Voor jou als klant is het helemaal gratis EN aangezien Nappy’s.nl het meest uitgebreide assortiment aan wasbare luiers heeft krijg je een volledig beeld over de mogelijke systemen en over alle merken. Je kan bij de consulenten terecht met vragen over de luiers, maar ook over inlegvellen, billendoekjes en alle andere accessoires die Nappy’s.nl verkoopt. Handig om te doen mocht je willen starten en de veelgemaakte foutjes willen voorkomen of gemakkelijk kunnen oplossen. Maar vast net zo waardevol wanneer je al bent gestart en er toch niet helemaal uitkomt. De consulenten wonen verspreid door heel Nederland, er is dus altijd wel iemand in de buurt met wie je een afspraak kan maken! Tijdens een consult kan je vragen stellen & producten bekijken en aanvoelen.
 
Het gebruiken van wasbare luiers is, naast alle voordelen die het heeft, gewoon ontzettend leuk en gemakkelijk. De problemen die zich voordoen zijn vaak ontzettend gemakkelijk te verhelpen, zeker met hulp van de ervaren consulenten van Nappy’s.nl. Dus, kom je er niet uit? Boek dan een gratis consult! Dit doe je gemakkelijk door een consulent dichtbij huis te zoeken en contact op te nemen via de contactgegevens die bij de consulent vermeld staan. Je kan ook per provincie zoeken, dat doe je hier!
 
Liefs,
Alicia (team Nappy’s.nl)