DE WAS

DE WAS

DE WAS. Al toen ik zwanger was werd me uitgebreid vertelt dat het nooit meer zou stoppen. En tegelijkertijd vroegen mensen hoe ik het in m’n hoofd haalde om nog meer was te verzamelen door de wasluiers te gaan gebruiken. Lachend werden me artikeltjes toegestuurd over hoe ik alvast hieraan kon wennen.  ‘Verzamel drie weken aan ondergoed, stop het in de wasmachine en hang op. Herhaal het wassen en ophangen de hele week lang’ aldus een app van een vriendin. Ik lachte erom. Ik waste alleen in het weekend één of twee keer en kon me niet voorstellen dat dit waar zou zijn. Ik bedoel, die kleertjes zijn superklein en dus passen er veel in een wasje. Dat was mijn theorie.

De kraamweek bracht ik vooral op bed door en kreeg ik niet veel mee van de was. Ik hoorde de machine wel draaien maar besteedde daar niet zoveel aandacht aan, ik vond Suze veel leuker :D. Bovendien was de kraamverzorgster extreem schoon dus daar kwam dat natuurlijk door. Toen manlief een week later meldde dat ‘al de was doen en ophangen’ veel werk was, vond ik dat niet meer dan logisch. Hij deed immers nooit de was (of enig ander huishoudelijk werk hahaha). Uiteindelijk ontkwam ik er niet meer aan. DE WAS. En inderdaad. Ik had veel was. Heel veel was.

Maar niet van de luiers! Ja, natuurlijk, de luierwas kwam erbij maar als ik dit vergeleek met de overige dingen die ik (steeds) waste dan viel dat heel erg mee! Vooral hydrofielen, kleertjes en spuugdoekjes + onze dagelijkse was zorgde ervoor dat de wasmachine eerste bijna elke dag draaide. De zomer werkte gelukkig goed mee, want: prachtig, zonnig en warm. Ook het najaar was heerlijk en ach, wasjes ophangen in de zon, lekker in de tuin, vond ik meestal niet zo’n probleem. En de luiers: natuurlijk moest ik om de dag wassen maar al snel kwam hier een routine in. Ik waste zomaar 3 of 4 dagen niet en kwam steeds goed uit. Tot de dag…

Shitshitshit! Dit is de laatste luier! Hoe kan dat nou? Heb ik wel goed gekeken? Ik pluis de commode uit in de hoop dat er achterin een verdwaalde luier ligt maar nee. Ik heb echt net de laatste omgedaan en de wasmachine draait met de rest. Waar ging het mis?! Ik haast me naar beneden en zie luiers hangen over het wasrekje. YES! Maar helaas: niet droog. Tja als je was en ophang routine gebaseerd is op mooi, zonnig en warm weer dan lukt het prima om ‘s morgens de was te doen en aan het eind van de middag deze luiers weer te gebruiken. Maar vandaag dus niet. Want. Het. Is. HERFST.

Kak. Letterlijk en figuurlijk, Suze besluit namelijk meteen haar luier goed vol te doen. Zal je net zien! En nu? De luiers uit de wasmachine doe ik in de droger. DIt doe ik meestal liever niet, ik ben er van overtuigd dat de luiers er niet beter van worden maar soms ontkom je er dus niet aan. Maar de luiers aan het rekje zijn echt nog nat. Helder moment: zwemluier. Suze krijgt haar zwemluier aan. Met overbroekje. Dat moet het wel even uithouden, tenslotte poept ze niet zomaar meer 2x achter elkaar. Top geregeld.

Tegen de tijd dat de luiers uit de droger komen heb ik een nieuwe wasroutine voor in de herfst in m’n hoofd. Toch maar om de drie dagen wassen, en de luiers meteen bij de verwarming hangen. Dit overkomt me geen tweede keer zeg ik tegen mezelf, terwijl ik (voor de zekerheid natuurlijk) nog even een bestelling klaarzet op Nappy's.nl. De nieuwe herfstcollectie is namelijk uit. Leve de herfst!

Disclaimer voor bij de foto: Hang wasbare luiers alleen over de radiator als deze uit staat of niet heet is. Als hij te warm is om je hand lang op te houden, is hij ook te warm voor je luiers.Page Speed