De meest gehoorde vooroordelen over wasbare luiers

De meest gehoorde vooroordelen over wasbare luiers

Wasbare luiers zijn super smerig!

Het verschonen van de luiers van je kindje is misschien niet het meest frisse klusje, maar dat is bij wasbare luiers niet anders dan bij wegwerpluiers. Je pakt de wasbare luier gewoon vast bij de schone, waterdichte laag en gooit de luier zo in de luieremmer. De poep hoef je er tegenwoordig niet meer uit te schrapen. De borst- of kunstvoedingspoep gaat gewoon mee de wasmachine in en vanaf het moment dat je kind vaste voeding krijgt, kun je inlegvellen gebruiken die de poep opvangen en die je in de prullenbak kunt gooien. Als je de luiers in de wasmachine gooit, haal je het wasnet uit de luieremmer en gooi je het volle wasnet in z’n geheel in de wasmachine. Ook dan hoef je de luiers dus niet aan te raken! Ik vind wasbare luiers dus helemaal niet vies. Sterker nog, sinds wij wasbare luiers gebruiken, blijft de poep veel beter binnenboord en hebben we minder vaak vieze babykleren.

Het kost ontzettend veel tijd

Bijna iedereen in mijn omgeving zegt dat ze geen tijd hebben voor wasbare luiers. Maar wat kost er dan zoveel tijd? Twee tot drie keer in de week gooi je een vol wasnet in de wasmachine en 2 tot 3 uur later hang je de luiers op. That’s it! Nu gebruiken wij vooral strikluiers waarbij het voorvouwen nog wel wat tijd in beslag neemt, maar bij heel veel andere systemen heb je daar geen last van.

Met al dat wassen kan het niet beter voor het milieu zijn

Ik snap de gedachte, maar hij is niet juist. Je moet wel hele gekke dingen doen om je wasbare luiers belastender voor het milieu te laten zijn dan de 5300 wegwerpluiers die een kind gemiddeld nodig heeft tot hij of zij zindelijk is. Als je de wasbare luiers wast op 60 graden en de droger niet gebruikt, is de CO2-uitstoot 2,5 keer lager. Als je de droger wel gebruikt, is de CO2-uitstoot nog steeds 1,5 keer lager. En zelfs het wasmiddel is al meegenomen in deze berekening van Milieucentraal.

Wasbare luiers zijn gedoe en ingewikkeld

Voor iedereen is er een geschikt systeem! Als je niet teveel ‘gedoe’ wilt, zijn er nog steeds genoeg opties. Wat dacht je van een All-in-one luier? Die zijn net zo simpel als wegwerpluiers. Ook pocketluiers, Snap-in-one luiers en luiers waarbij je alleen met overbroekjes en inleggers werkt, zijn heel eenvoudig. Vind je het moeilijk om te bepalen welk systeem bij jou en je kindje past? Neem dan contact op met een consulent.

Super ouderwets

Wasbare luiers zijn al lang geen doeken met spelden meer! Er zijn nieuwe systemen, nieuwe materialen en er zijn super leuke printjes verkrijgbaar. Heb je het overbroekje met alpaca’s van Milovia al gezien? Het overbroekje met vosjes van Buttons? De pocketluier met uiltjes van Alvababy? Of de All-in-one met flamingo’s van Blümchen? Allemaal alles behalve ouderwets!


Welke vooroordelen over wasbare luiers hoor jij wel eens?Page Speed