De gruweltaak van ieder huishouden: de (luier-)was

Als er een huishoudelijke taak is waar ik een gruwelijke hekel aan heb dan is het wel ‘de was’. Het klinkt in beginsel als een kort en simpel klusje. De wasmachine doet het zware werk, I know. Maar het sorteren van de was, na het wassen uitkiezen wat de droger in gaat en wat niet, ophangen wat niet in de droger kan en vervolgens vouwen en opruimen is gewoon rottig werk. Het neemt toch nog aardig wat tijd in beslag en ik vind het een stom klusje. Met mij nog veeeele anderen, dat weet ik zeker.
 

Het ‘was-argument’

Het meest gehoorde tegenargument voor het gebruiken van wasbare luiers is dan waarschijnlijk ook het ‘was-argument’.  Dit argument komt in verschillende vormen. De eerste versie die vaak gebruikt wordt is: ‘Maar vaker wassen is toch ook slecht voor het milieu?! Wasbare luiers zijn echt niet zo milieuvriendelijk als men zegt.’. Daarnaast zijn mensen vaak bang dat het nog meer werk zal zijn en dat de luiers vies blijven. Nog vaker die toch al zo gehate klus doen… En eerlijk is eerlijk: in mijn biechtblog van een poos geleden vertelde ik dat ik ook opzag tegen de extra was.

Toch vond ik het meevallen. Ik had twee wasjes per week extra aan de wasbare luiers en dat verschil merk je echt niet als je er al een heleboel doet. Tevens probeerde ik het ook slim te combineren door handdoeken mee te wassen met de luiers om zo de wasmachine vol genoeg te krijgen. Na een kwartiertje spoelen met koud water knalde ik de rest van de trommel vol en kon de wasmachine zijn werk doen. En de wasmachine doet uiteindelijk het echte zware werk! Gelukkig hoeven we anno 2018 niet meer voor te weken en te schrobben om de poep uit de luiers van onze kindjes te krijgen. Dat scheelt al de helft.

Het is natuurlijk wel van groot belang dat de luiers goed schoon gewassen worden en het vinden van een goede wasroutine kan dan ook wat tijd kosten. Voor je de luiers kan gaan gebruiken was je ze zo’n 3x voor. Dit kan gewoon bij de t-shirts of handdoeken, het liefst wel zonder wasverzachter want daardoor wordt de absorptie minder. Verder kan hier weinig misgaan eigenlijk. Het echte werk begint bij het wassen nadat de luiers gebruikt zijn.
 

Het lastige werk: vieze luiers wassen

Voordat je gaat wassen is het handig om op te zoeken wat de hardheid van het water bij jullie in de omgeving is. Je kan dit eenvoudig vinden via Google. Dit is goed om te weten zodat je kan bepalen hoeveel wasmiddel je gaat doseren om de luierwas goed schoon te krijgen. Bij meer of minder wasmiddel worden de luiers ofwel niet goed schoon, ofwel er blijven zeepresten achter. Op het etiket van het wasmiddel dat jij kiest staat vaak een tabel met hardheid, hoezeer de was bevuild is en dan de hoeveelheid wasmiddel die nodig is. Wat de hardheid in jouw woonplaats ook is, kies altijd voor ‘zwaar bevuilde was’. Het wasmiddel dat je kiest is enorm persoonlijk. Er is  speciaal wasmiddel voor wasbare luiers, maar veel mensen gebruiken normaal wasmiddel zoals Klok, Formil of Ariel. Biotex is het meest gebruikte voorwasmiddel heb ik het idee en deed hier prima werk.

Nu je weet hoeveel wasmiddel je nodig hebt kan je de trommel vullen. Deze zit het liefst vol genoeg waardoor er wrijving tussen de luiers zal ontstaan, maar wel met genoeg ‘beweegruimte’ voor de luiers. Als je je hand nog boven het wasgoed kan plaatsen in de trommel zit je meestal goed. Het wassen zelf kan je verdelen in 2-3 rondes. 1 koude spoelbeurt van meestal 15-30 minuten, niet iedereen doet dit (ronde 1). Een voorwas (ronde 2) en als laatste een hoofdwas (ronde 3). Ik zette die twee apart aan omdat al het wasmiddel wordt opgegeten door mijn wasmachine tijdens de voorwas… Sommige wasmachines pompen het vieze water ook niet weg na het voorwasprogramma. Check dit dus allemaal even bij jouw eigen wasmachine!

Kan het in 1 programma kies dan gewoon voor een voor- en hoofdwas programma van 60 graden. Als je voor 2 losse programma’s kiest kan je een kortere was van 1 uur en een langere was van 2+ uur draaien op 60 graden als zijnde voor- en hoofdwas.
 

Hoeveel extra werk is het dan echt?

Hoe vaak je extra moet wassen bij het gebruiken van wasbare luiers is enorm afhankelijk van de grootte van je stash. Als je niet erg veel wasbare luiers hebt moet je vaker wassen dan wanneer je een groot aantal wasbare luiers hebt. Daarnaast speelt de grootte van de trommel van je wasmachine ook een rol. Ik had dus maar 2 extra wasjes in de week, anderen wassen om de dag en een volgend gezin heeft elke week maar 1 luierwas. Hoe vaak je extra moet wassen is dus afhankelijk van hoeveel je kan en wil investeren in het aantal luiers dat je hebt.

Als de luiers schoon zijn heb je aan het vouwen en in-elkaar-klikken van de luiers ook wel eventjes werk, dat moet toegegeven worden. Maar als je dit meteen doet wanneer de luiers droog zijn scheelt het tijd tijdens het verschonen. En frustratie. Het scheelt ook frustratie. Geen inlegger kunnen vinden voor een pocket terwijl je (toen nog) dreumes privélessen ontsnappen, van laten we zeggen: Pablo Escobar, lijkt te hebben gehad vergt nogal wat van je geduld ;)

Mijn routine ging als volgt:

Stap 1: alles op 1 hoop gooien;
Stap 2: alle overbroekjes ertussenuit vissen en die op 1 stapel leggen;
Stap 3: alle inleggers op 1 stapel leggen;
Stap 4: Alle gewassen inlegvellen verzamelen;
Stap 5: Alle AIO- en SIO-modellen verzamelen en netjes dichtvouwen;
Stap 6: Pockets en voorgevormde luiers ‘in elkaar zetten’;
Stap 7: De hele bende opbergen.

Dit alles kost je per keer gemiddeld 15-20 minuten van je leven. Het is zeker wel raadzaam om dit klusje te doen wanneer je mini slaapt of niet thuis is. Mocht je het fenomeen ‘de behulpzame baby/dreumes/peuter’ nog niet kennen: het is vet schattig maar echt helpend is het niet + kost je minstens 10x zoveel tijd. Mocht je toch met mini samen de luierwas willen opruimen is je beste optie hem/haar alle overbroekjes 1 voor 1 te laten opbergen. Werkte bij Mila als een trein!

Heb jij de perfecte was- en vouwroutine al gevonden? Laat het ons dan zeker weten in de comments, we zijn enorm benieuwd! Via deze link vind je extra tekst en uitleg over het wassen van wasbare luiers, wellicht heb je er iets aan!

Liefs,
Alicia, team Nappy’s.nl